POSLOVANJE PO STAREM

Poslujejo neživilske trgovine, proizvodnja se zgolj ohlaja

L.T.
18. 3. 2020, 19.30
Deli članek:

Politika in stroka dajeta slutiti, da so pred nami tedni in meseci osiromašenih družbenih stikov, če naj zdravstveni sistem prenese povečano število obolelih za covidom-19. Boleznijo, ki je na globalni ravni že prerasla v pandemijo.

Iskra Mehanizmi Kamnik
V Iskra mehanizmi Kamnik so zaposlene še vedno v tesnem medsebojnem stiku.

Podjetja se na to odzivajo različno. Mnoga so sprejela dodatne varnostne ukrepe, druga se začenjajo zavedati, da bo to v neki fazi pomenilo tudi ugašanje proizvodnje.

Objavljamo pisma zaposlenih, ki z dinamiko dogodkov na svojem delovnem mestu niso zadovoljni.

Veletrgovci bi poslovali nemoteno

Povsem normalno obratuje eden od neživilskih veletrgovcev, pri katerem ljudje kupujejo na davčno številko, ker jim je to omogočeno. Zaposleni se je pritožil, da imajo odprt vrtni oddelek, čeprav državni odlok prepoveduje obratovanje neživilskim trgovinam. Podobno je pri specializiranih veletrgovcih in tistih, ki imajo oddelke s tehniko. Tega kot spornega ne dojemajo le zaposleni, nemalokrat ustrahovani z izgubo službe, temveč tudi manjša in srednja podjetja s tehničnim, vrtnim in gradbenim materialom, ki so svojo dejavnost prenehala izvajati, zato prakse velikih trgovcev upravičeno razumejo kot nelojalno konkurenco.
S pogodbenimi penali pa male trgovce v odpiranje trgovin silijo v enem od nakupovalnih središč na ljubljanskem Rudniku. Trgovcem v manjših lokalih so namreč zagrozili s petimi tisočaki kazni, če bodo svoja vrata zaprli pred zapiralnim časom trgovskega središča. V slednjem so urnike skrajšali šele v ponedeljek, pozneje pa sporočili, da so zaprte vse trgovine razen lekarne, hipermarketa in drogerije.

Malomarno v nekaterih diskontih

Da poskuša ta poslovati brez preprek, nas je opozorila tudi zaposlena v eni izmed drogerij, v kateri so uvedli le manjšo omejitev obiskovalcev in delovnega časa ter še to naknadno. Zakonsko luknjo so našli na način, da obratuje le blagajna z živilskimi izdelki, medtem ko celotna drogerija ostaja odprta.

Neupoštevane se počutijo prodajalke v živilskem diskontu, kjer so še v ponedeljek delali brez zaščite. Anonimni pisec nas je opozoril, da sta dve prodajalki na območju Prekmurja ostali doma z vročino in kašljem, vendar dodatni preventivni ukrepi niso bili sprejeti.

»Nobenih pravic, kot po navadi samo grožnje,« je delavka opisala položaj prodajalk tekstilnem diskontu, kjer so glavna vrata zaprli, a morajo zaposlene še vedno na delo skozi službeni vhod. Prodajalke morajo v trgovini med osmo in dvajseto uro »razkladati umazano robo, ki pride, od ne vem kod«. Njihovi šefi medtem obiskujejo poslovalnice po celotni Sloveniji in v delovne prostore dnevno vnašajo tveganje okužbe s koronavirusom, je še zapisala.

Proizvodnja se le malce ohlaja

»Vodilne zanimajo samo kosi, že zdavnaj nam je jasno, da jih naše zdravje ne zanima prav nič,« je položaj zaposlenih v proizvodnji Iskra mehanizmi v Kamniku opisala delavka. »Res je, da smo dobile napotke o negrupiranju med premorom, a kaj ko smo v proizvodnji v tesnem stiku druga z drugo in zaradi proizvodnega traku vsaka isti kos primemo v roke vsaj dvakrat,« je povedala in dodala, da zaposlene ne vedo, na koga se lahko obrnejo.

Strojno orodje se ni ustavilo niti v podjetju KLS Ljubno, kjer izdelujejo zobnike za vozila in delovne stroje. Za svoje zaposlene niso priskrbeli niti zaščitnih mask, trdi tam zaposleni.

Iz Gorenja smo prejeli odgovor, da so včeraj nekoliko zmanjšali obseg proizvodnje v programih pomivalnih aparatov ter pralnih in sušilnih aparatov. Pojasnjujejo, da so sprejeli vrsto samozaščitnih ukrepov, posebne režime za šoferje tovornih vozil in za razdeljevanje hrane, ter dosledne higienske ukrepe. V podjetje so prav tako namestili termovizijske kamere, s katerimi spremljajo temperaturo zaposlenih. Za zdaj nadaljujejo delo, vendar imajo pripravljene različne scenarije, ki vključujejo delo od doma, čakanje na delo ali popolno zaustavitev poslovanja.