Dva scenarija, eden je bolj zaskrbljujoč

SARS-CoV-2 ni nastal v laboratoriju, temveč je produkt evolucije

S.R.
18. 3. 2020, 19.27
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 19.36
Deli članek:

Po spletu že vse od začetka epidemije novega koronavirusa na Kitajskem, ki je pozneja prerasla v pandemijo, krožijo teorije zarote, da je virus nastal v enem od kitajskih ali celo ameriških laboratorijev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Jih bo na smetišče zgodovine končno odnesla nova študija, ki je bila včeraj objavljena v priznani znanstveni reviji Nature Medicine? Raziskovalci so namreč proučevali evolucijo virusa SARS-CoV-2 in njegovo strukturo primerjali z drugimi koronavirusi. Njihovi rezultati kažejo, da je novi koronavirus produkt naravne evolucije. 

»S primerjavo razpoložljivih podatkov o zaporedju nukleotidov v genomu z znanimi sevi koronavirusov smo jasno ugotovili, da je virus SARS-CoV-2 plod naravnih procesov,« je dejal avtor študije Kristian Andersen, sicer strokovnjak s področja imunologije in mikrobiologije na ameriškem raziskovalnem inštitutu Scripps Research. 

Glavni dokaz se je skrival v mokularni strukturi virusa, pojasnjujejo raziskovalci, ki dodajajo, da ima novi koronavirus specifično »ogrodno« strukturo, ki se precej razlikuje od tiste v znanih koronavirusih ter je zelo podobna strukturi v sorodnih virusih, ki so prisotni v netopirjih in luskavcih. Če bi virus hipotetično izdelali v laboratoriju, pojasnjujejo, bi bilo skoraj neverjetno, da bi v njem našli to značilnost oziroma da bi pri izdelavi uporabili to strukturo. Po navedbah raziskovalcev že sama učinkovitost virusa, kar zadeva njegovo sposobnost, da se veže na receptorje v človeških celicah, ki uravnavajo krvni tlak, kaže nato, da ni produkt genskega inženiringa. Obe značilnosti virusa izključujeta možnost, da bi ga izdelali v laboratoriju, je prepričan Andersen. 

Z analizo so proučevali tudi, kako je pridobil sposobnost, da z živali »preskoči« na človeka. Odgovora na to še nimajo. Obstajata dva scenarija. Ena možnost je, da se je do trenutne oblike razvil v živali gostiteljici, nato pa se je prenesel na človeka. Možno pa je tudi, da se je na človeškega gostitelja prenesla povsem neškodljiva različica virusa, nato pa se je med prebivalstvom virus razvil do trenutne stopnje. Drugi scenarij naj bi bil sicer manj verjeten, a je, če je resničen, po navedbah raziskovalcev potencialno bolj zaskrbljujoč, saj bi lahko to močno povečalo možnost, da se na človeka prenese še kakšen patogeni sev virusa.