Nihče v težavah

Javilo se je več kot 650 "nasedlih" Slovencev

G.G./STA
18. 3. 2020, 18.00
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 18.05
Deli članek:

Precej Slovencev je "nasedlo" v tujini. Pozivu zunanjega ministrstva, naj se jim Slovenci v tujini javijo in registrirajo, je sledilo več kot 650 posameznikov.

Profimedia
Letališče Adolfo Suarez Barajas v Madridu.

V to številko so zajeti tako posamezniki kot tudi posamezne turistične skupine, tako da bi bilo dejansko število Slovencev, ki so sredi krize s koronavirusom nekje na poti v tujini, še večje od 650. Gre večinoma za turiste in popotnike, ne za tiste, ki v tujini tudi sicer živijo, delajo ali študirajo, so pojasnili na ministrstvu.

Skoraj 300 jih je trenutno v državah EU in za njih naj ne bi smelo biti večjih problemov pri vračanju v domovino. Drugače bo morda za okoli 200 tistih, ki so na območju Bližnjega vzhoda, Azije in Rusije, a tudi za njih se bodo na ministrstvu maksimalno potrudili, da jim kljub zapori potniškega letalskega prometa v EU pomagajo, so zagotovili.

Zaenkrat ni nihče od teh, ki so se registrirali, v kakšnih težavah. Vsi so na varnem. Za vse, ki potrebujejo pomoč, pa vsak dan skrbi posebna "konzularna krizna celica" na ministrstvu, v kateri vsak dan deluje od 15 do 20 zaposlenih.

Vseskozi potekajo tudi dogovarjanja o morebitni evakuaciji slovenskih turistov. Zaenkrat so v teku pogovori o evakuaciji skupine slovenskih državljanov iz Maroka, kar naj bi izvedli v sodelovanju z nekaterimi evropskimi državami. Dogovora še ni, več informacij pa za zdaj ni na voljo, so še pojasnili na MZZ.