475 mrtvih

V Italiji najbolj črn dan doslej

G.G./STA
18. 3. 2020, 18.29
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 18.30
Deli članek:

V Italiji z napetostjo spremljajo, ali se bo število novih okužb z zloglasnim koronavirusom končno upočasnilo. Od torka do srede je umrlo 475 ljudi.

Reuters
Člani Rdečega križa pomagajo brezdomcem v Rimu.
Ministrica za infrastrukturo Paola De Micheli je zagotovila, da ni težav pri dobavi blaga, za kar gre po njenem zahvala dobremu delu zaposlenih v prometu in logistiki.

V primerjavi s torkom se je včeraj število vseh okužb v sosednji državi povečalo za 13 odstotkov, kar je nekoliko počasnejša stopnja naraščanja okužb, ki se je od ponedeljka ustalilo. Prejšnji teden so v Italiji vsak dan zabeležili od 17- do 21-odstotno povečanje števila okužb.

V Lombardiji, ki je še naprej najbolj prizadeta regija zaradi koronavirusa, so zabeležili 17.713 primerov okužb, umrlo je 1959 ljudi. V Laciju se je število primerov povečalo za skoraj 20 odstotkov na 724. 

V italijanskih bolnišnicah je na intenzivni negi 2257 ljudi, doslej se je pozdravilo 4025 ljudi. V Italiji beležijo izredno visoko stopnjo smrtnosti zaradi koronavirusa, in sicer je ta 8,3-odstotna.

Možno podaljšanje karantene

Italijanske oblasti razmišljajo tudi o podaljšanju karantene. "Ne vem še, ali bomo ukrepe podaljšali po 3. aprilu. Odločitev bomo sprejeli na podlagi številk in dogajanja. Te možnosti ne morem izključiti, bomo videli v prihodnjih dneh," je dejala ministrica za promet in infrastrukturo Paola De Micheli za televizijo Rai 3.

V Italiji, žarišču novega koronavirusa v Evropi, karantena za vso državo velja od 10. marca. Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter kratkih nakupov osnovnih življenjskih potrebščin. Nekaj dni zatem so ukrepe še poostrili. Zaprti so bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami. Oblasti so v nedeljo ustavile nočne železniške povezave med severom in jugom države. Močno so omejili tudi letalski promet, številna letališča so zaprta. Prekinili so tudi letalske in trajektne povezave med Sardinijo in celinsko Italijo.

Še strožji ukrepi?

Giulio Gallera, vodja urada za socialno varstvo v Lombardiji, najhuje prizadeti italijanski deželi, je ocenil, da bodo za zajezitev širjenja novega koronavirusa morda potrebni še strožji ukrepi. "Bodisi se bo trend do nedelje upočasnil bodisi bomo morali razmisliti o še strožjih ukrepih," je dejal za televizijo Gold 7.

Od 12. marca se je število okuženih z novim koronavirusom v Italiji podvojilo na 31.506. Število smrtnih žrtev pa se je več kot podvojilo - po zadnjih podatkih so za koronavirusno boleznijo 19 v Italiji do torka umrli 2503 ljudje. Od ponedeljka do torka so zabeležili 345 novih smrtnih žrtev. Od torka do srede pa kar 475.

Italijanska vlada je ob tem prebivalce znova pozvala, naj ostanejo doma. Kljub visokim kazni namreč številni ne upoštevajo teh navodil. Zaradi nespoštovanja karantene so v zadnjem tednu dni podali kazensko prijavo za 43.000 Italijanov. Skupno so spoštovanje pravil karantene preverili pri več kot enem milijonu Italijanov.