Nespoštovanje karantene

Prepovedano! Mečkala sta se na zadnjih sedežih avtomobila

G.G.
18. 3. 2020, 16.58
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 17.07
Deli članek:

Na obrobju Milana so policisti pri nedovoljenem početju zasačili moškega in žensko.

Reuters
Fotografija je simbolična

23-letni Egipčan in 40-letn Tunizijka sta avto parkirala ob robu ceste in se na zadnjih sedežih predajala strastem. Nedovoljeno v času zloveščega koronavirusa.

Po strogem odloku v času izrednih razmer je namreč prepovedano, da sta dve osebi hkrati na sprednjih ali zadnjih sedežih. Eden je lahko spredaj, eden zadaj. Nujen ukrep, da ljudje med seboj ohranjajo razdaljo, ki onemogoča "skok" koronavirusa. Ali sta bila "zaljubljenca" oglobljena ali ne, ni znano.

Kazenske prijave za nespoštovanje karantene

Italijanske oblasti so sicer danes sporočile, da razmišljajo o podaljšanju karantene, ki od 10. marca do 3. aprila velja za celo državo, če se število novih okužb z novim koronavirusom ne bo upočasnilo, poroča STA.

Italijanska vlada je ob tem prebivalce znova pozvala, naj ostanejo doma. Kljub visokim kazni namreč številni ne upoštevajo teh navodil. Zaradi nespoštovanja karantene so v zadnjem tednu dni podali kazensko prijavo za 43.000 Italijanov. Skupno so spoštovanje pravil karantene preverili pri več kot enem milijonu Italijanov.

Samo v torek so spoštovanje pravil preverili pri 187.455 ljudeh. Za 8089 so podali kazensko prijavo, od tega za 154 lastnikov trgovin. V Italiji je za nespoštovanje vladnih uredb zagrožena kazen do tri mesece zapora ali globa do 206 evrov. Nadzor zpoštovanja pravil karantene izvaja italijanska policija od 11. marca.

Prepoved vseh aktivnosti na prostem?

Italija zato razmišlja tudi o popolni prepovedi aktivnosti na prostem. "Dopustili smo možnost za šport na prostem, ker so nam tako svetovali znanstveniki. A če ljudje ne upoštevajo pozivov, naj ostanejo doma, moramo uvesti popolno prepoved izhoda," je dejal minister za šport Vincenzo Spadafora.