Z masko na izreku sodbe

Medihi Hromadžić za napad na sestro in mater ponovno 20 let zapora

J.P./STA
18. 3. 2020, 15.19
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 15.48
Deli članek:

Medihi Hromadžić so v ponovljenem sojenju za smrt sestre dvojčice in napad na mater pred dvema letoma v Mariboru danes ponovno izrekli 20 let zapora. Sodišče je ponovno prekvalificiralo očitano dejanje v uboj in poskus uboja.

STA
Mediha Hromadžić

Mariborsko okrožno sodišče tudi v ponovljenem sojenju ni sledilo vztrajanju okrožne državne tožilke Tadeje Majcen, da je obdolžena, ko je 8. marca 2018 v njihovem stanovanju na Pobrežju najprej z nožem večkrat zabodla sestro in nato še mater, storila kaznivo dejanje umora in poskusa umora. Kot sodni senat v predhodnem sojenju je tudi tokratni senat pod vodstvom Simone Murko ocenil, da je kriva uboja in poskusa uboja.

Sodišče je v razsodbi sicer sledilo razlagi tožilstva, da je obdolžena uporabila dva noža. S prvim je najprej večkrat zabodla sestro, nato pa ga je odvrgla in stekla v kuhinjo, kjer je iz predala vzela drugi nož. Z njim je najmanj 12-krat zabodla mater, ki jo je poskušala ustaviti, nato pa je stekla za sestro na stopnišče in jo tam znova večkrat zabodla.

Sestra, ki ji je obdolžena zadala skupno kar 48 vbodov, je poškodbam podlegla na kraju dogodka, mati pa je po ocenah sodišča uspela preživeti le po zaslugi soseda, ki ji je priskočil na pomoč, in takojšnje zdravstvene oskrbe.

Sodišče je upoštevalo mnenje sodnega izvedenca Mladena Vrabiča, da je bila sposobnost obdolžene imeti v oblasti svoja ravnanja v kritičnem trenutku zaradi predhodne duševne motnje bistveno zmanjšana. A je ocenilo, da se je glede na izpovedbe prič in lasten zagovor zavedala svojih dejanj. To naj bi med drugim dokazovali tudi njena vztrajnost in neomajnost, saj napada ni ustavila niti, ko jo je rotila mati in ko je sestra nemočna ležala na tleh. "To pomeni, da jima je hotela vzeti življenje," je izpostavila predsedujoča sodnemu senatu.

Kljub vsemu po ocenah sodišča niso izpolnjeni znaki kaznivega dejanja umora, enako tudi ne uboja na mah, pri čemer je vztrajala obramba obdolžene, ker naj bi jo sestra s hudimi žalitvami močno razdražila.

Za kaznivo dejanje uboja je sodišče obdolženi Medihi Hromadžić prisodilo 14 let zapora, za poskus uboja pa sedem let. Oboje je združilo v enotno kazen 20 let zapora. To je deset let manj, kot je zahtevalo tožilstvo. Kot olajševalno okoliščino pri izreku kazni je sodišče upoštevalo razmere v družini, predhodno nekaznovanost obdolžene in njeno obžalovanje, materi se je tudi opravičila.

Ker je obdolžena brez zaposlitve in premoženja, jo je sodišče oprostilo plačila stroškov sodnega postopka ter ji zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe.

Med izrekom sodbe je obdolžena nosila zaščitno masko, zato ni bilo videti njenega izraza na obrazu. Je pa na predhodnem naroku ponovila, da dogodek iskreno obžaluje in ga ni imela namena storiti.

Junija lani je bila pred senatom v drugačni sestavi že obsojena na 20 let zapora za uboj in poskus uboja. A je bila sodba razveljavljena, saj v njej po ocenah višjega sodišča ni bilo v zadostni meri razčiščeno vprašanje prištevnosti obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja.

Na sodišču so danes zaradi epidemije novega koronavirusa vladali posebni pogoji. V stavbo sodišča so tudi novinarji vstopali posamično, pri tem pa so si morali obvezno razkužiti roke. V sodni dvorani so bile poleg razkužila na voljo še zaščitne rokavice in maske, med prisotnimi je bila obvezna razdalja.