Žalostna novica

Umrl je znan slovenski igralec Peter Musevski

G.G./STA
18. 3. 2020, 18.51
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 20.12
Deli članek:

Njegovo smrt so za STA potrdili v Prešernovem gledališču Kranj.

Bobo
Peter Musevski velja za enega najbolših slovenskih filmskih igralcev.

Peter Musevski je bil rojen leta 1965 v Ljubljani. Poznamo ga iz številnih filmov in gledaliških iger. Naštejmo le nekaj filmov, v katerih je blestel: Kruh in mleko (nagrada za najboljšega igralca na festivalu v Valencii, Bratislavi in Portorožu), Rezervni deli, Delo osvobaja in Uglaševanje.

"Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani je diplomiral iz dramske igre. Od leta 1995 do 2003 je zaposlen v Primorskem dramskem gledališču, kjer se uveljavi kot izrazito karakterni igralec, ki nase opozori predvsem z realistično igro in z minimalističnimi izraznimi sredstvi. Leta 2003 dobi angažma v Prešernovem gledališču Kranj. Je eden od najbolj cenjenih in nagrajevanih slovenskih filmskih igralcev - igral je v številnih filmih, ki so prejeli nagrade na najpomembnejših svetovnih festivalih. Za vrhunske umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel  Nagrado Prešernovega sklada za leto 2009," je zapisano na spletni strani Prešernovega gledališča Kranj.

Za umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 2009. "Do sebe je neprizanesljiv, človeško razgaljen v vsaki igralski upodobitvi posebej.(...) Prav tisto, kar v svojih igralskih kreacijah zamolči, in način, kako zamolči, je resnica, podobna oni, ko spregovori. Preprosto začuti vrhunske umetniške presežke: skromnost, človeško toplino, srečo," je v utemeljitvi tedaj zapisala Mojca Kreft.