Svet

V tujini zaradi koronavirusa obtičalo približno 80.000 državljanov EU

S.R./STA
18. 3. 2020, 18.54
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 19.06
Deli članek:

V sklopu prizadevanj za pomoč državljanom EU, ki so zaradi novega koronavirusa obtičali v tujini, se je v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito iz Maroka vrnilo še 315 državljanov EU, so danes sporočili v Evropski komisiji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z avstrijskim letom, ki ga je v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito sofinancirala Evropska komisija, se je iz Maroka vrnilo 315 državljanov EU. Državljanov EU, ki so se v tem tednu vrnili domov s pomočjo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je sedaj 619. Pomagali so tudi državljanom Švice, ZDA in BiH. 

Od izbruha novega koronavirusa je EU v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito pomagala pri repatriaciji 1162 državljanov EU iz kitajskega Wuhana, od koder virus izvira, Japonske, Oaklanda in Maroka. 

V tujini je zaradi koronavirusa obtičalo okoli 80.000 državljanov EU, so danes pojasnili v Bruslju, pri čemer so izrecno opozorili, da gre za zelo okvirno številko, ki temelji na informacijah članic Unije, in da se številke spreminjajo. 

V Komisiji tudi izpostavljajo, da je konzularna pomoč v prvi vrsti v pristojnosti članic in da na ravni EU poskušajo usklajevati in pomagati, na primer ko neka članica nima svojega predstavništva v tuji državi. Pomagajo delegacije EU v tretjih državah, zlasti pri stikih z lokalnimi oblastmi.