Najpomembnejša samoizolacija

Kaj storiti ob sumu na okužbo? Najprej pokličite, zdravnik bo ocenil, kako ukrepati

G.G.
16. 3. 2020, 17.01
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 18.04
Deli članek:

Ker je bilo nekaj nejasnosti glede postopanja ljudi, ki razvijejo simptome podobne tistim, ki so značilni za zlovešči koronavirus, je infektologinja Bojana Beović ponudila odgovor.

Bobo
V vsakdanjih stikih je bistveno ohraniti razdaljo.

"To bolezen je težko ločiti od drugih bolezni dihal," je povedala Bojana Beović iz strokovnega dela kriznega štaba. Kdor pri sebi zazna značilne simpotme, rahlo povišanana telesna temperatura, suh in dražeč kašelj, kihanje, naj najprej pokliče osebnega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča. Če strokovno pomoč potrebujete v času, ko vaš izbrani zdravnik ne dela ali ni dosegljiv po telefonu, pa pokličete v urgentno službo.

130 bolnikov v zdravstveni oskrbi, 29 jih je v bolnišnicah, katerih zdravil ne jemati

Zdravnik bo v pogovoru ocenil, kako dalje. Če se bolnik počuti razmeroma dobro in se strinja, da ne bi šel v bolnišnico, je po mnenju Beovićeve bolj pametno, da ostane doma v samoizolaciji, ki je eden od najpomembnejših ukrepov pri zajezitvi širjenje epidemije. Če pa bolnik in zdravnik ugotovita, da je bolje, da se bolnika pregleda, je ta napoten v triažno ambulanto, kjer se opravi pregled in po presoji zdravnika tudi testiranje.