Še kar potujejo

Več kot 100 slovenskih turistov ujetih v tujini, nekateri včeraj odleteli na dopust

B.K./STA
16. 3. 2020, 16.46
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 16.53
Deli članek:

Slovensko zunanje ministrstvo ob pandemiji novega koronavirusa svetuje slovenskim državljanom, naj ne potujejo v tujino, temveč ostanejo doma. Slovenskim popotnikom, ki se nahajajo v tujini, pa svetujejo, da se podučijo, kako se vrniti domov, preverijo letalske družbe in stanje na mejah. Priporočajo jim tudi, naj redno spremljajo spremembe.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kot je v videoposnetku poudaril vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter, so se pogoji potovanja in bivanja z včeraj na danes drastično spremenili. Zato tistim, ki so v tujini, svetujejo, naj se natančno podučijo, kakšen bi bil njihov povratek v domovino.

Če ugotovijo, da bi bili v tvegani situaciji, da bi obtičali na letališču, ki ni najbolj varno, ali v drugih razmerah, jim svetujejo, da razmislijo in morda ostanejo, kjer so, če tam nimajo težav.

"Tisti, ki se odpravljajo na pot, naj se natančno podučijo, od kod bodo leteli in kam bodo prileteli," še svetuje Šter. Ob tem je opozoril, da letališča v regiji zaključujejo s svojim delom - nekatera se že zapirajo, za druga to pričakujejo v bližnji prihodnosti.

Kot primer je omenil zaplet s Slovenci v Srbiji, ki je te dni prepovedala vstop slovenskim državljanom. "Rešujemo situacijo, ko je na beograjskim letališču Surčin pristalo letalo iz Dubaja, na katerem so bili tudi slovenski potniki," je dejal in pojasnil, da je Srbija slovenskim državljanom naložila vrnitev v Dubaj, kar je storila upravičeno. Kasneje je za Radio Slovenija pojasnil, da je ministrstvu preko kontaktov s srbskimi oblastmi uspelo, da so slovenskim državljanom dovolili, da so se z avtom odpeljali proti domu. "A to je izjema," je opozoril.

Več kot 100 slovenskih turistov ujetih v tujini

Po poročanju Multimedijskega centra RTV Slovenija naj bi sicer v tujini bilo več kot 200 slovenskih državljanov, ki ne morejo nazaj domov. V Turčiji naj bi bila skupina 70 slovenskih turistov, ki ne vedo, kako se bodo vrnili v tujino. Ob tem naj bi včeraj iz Slovenije na Kanarske otoke in v Turčijo leteli dve večji skupini slovenskih turistov. Vsaj ena turistka, ki je letela v Podgorico, je obtičala na letališču.