do 14. ure

V Sloveniji potrjenih 253 okužb s koronavirusom: "Stanje skrajno resno in ne moremo se zanašati, da se ne bomo okužili"

J.P./STA
16. 3. 2020, 14.26
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 15.25
Deli članek:

Do 14. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 6712 oseb, sporoča Vlada RS.

Bobo
Infekecijska klinika Ljubljana

Opravljenih je bilo 6712 testiranj, so objavili na spletnih straneh vlade.

Iz UKC Ljubljana pa so sporočili, da je trenutno hospitaliziranih 14 oseb s COVID19, tri od teh so v intenzivni negi. Povprečna starost hospitaliziranih je okoli 65 let.

"Glede na naše izkušnje in izkušnje ostalih držav, je stanje skrajno resno in se ne moremo zanašati, da se ne bomo okužili. Potrebno je upoštevati mnenje stroke in se dosledno držati njihovih navodil," poudarja doc. dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Najpogostejši znaki so še vedno vročina in kašelj. Tem lažjim pacientom znižujejo temperaturo in lajšajo bolečino. Težji pacienti pa imajo tudi težave z dihanjem in potrebujejo kisik. "Pri njih se odločamo za zdravljenje proti virusu , saj upamo, da bomo s tem preprečili težji potek," so sporočili v izjavi za javnost.

Infekcijska klinika sprejema bolnike s težjim potekom bolezni in že potrjeno okužbo. "Kapacitete nam namreč ne omogočajo, da bi pregledali vse, tudi tiste, ki so na virus COVID 19 negativni. Še vedno velja, da triažo opravlja primarni nivo," pojasnjuje Logarjeva in dodaja: "S širjenjem oddelka je Infekcijska klinika dobila še dodatnih 20 postelj, sicer pa bolnike sprejema tudi Bolnišnica Golnik in UKC Maribor."

Zaprte vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne

Slovenija se je sicer danes zbudila v spremenjenih razmerah, ustavljeno je javno življenje. Pristojni pripravljajo nadaljnje ukrepe, zasedal naj bi tudi svet za nacionalno varnost. 

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in nenujne prodajalne. Prepovedano je kakršnokoli organizirano varstvo otrok. 

Uprava RS za zaščito in reševanje obvešča, "da je številka 112 namenjena za klice v sili in ne za anonimne prijave obolelih, ki se prosto sprehajajo. ‪Za splošne informacije o #koronavirus pokličite na 080 14 04".‬

Po današnjih sestankih s predstavniki zdravstvenih domov in socialno-varstvenih zavodov je pričakovati nadaljnje ukrepe. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je danes zagotovil, da bo v prihodnjem obdobju zagotovljeno nemoteno izplačevanje pokojnin in drugih transferjev. Pripravljajo pa nov interventni zakon, s katerim bi socialne pravice, ki se iztečejo v marcu, avtomatsko podaljšali do 30. aprila.

Od polnoči prepovedan potniški letalski promet

Vlada je za zajezitev širjenja novega koronavirusa izdala odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Prepoved bo začela veljati opolnoči in bo za letalski promet znotraj EU v veljavi do konca dne 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v sporočilu za javnost pojasnili, da prepoved ne velja za zrakoplove, ki opravljajo mednarodni redni in posebni zračni prevoz blaga ali pošte ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne posebne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo ali na vzdrževanje (t. i. ferry flights).

Iz prepovedi so izvzeti tudi posamezni leti tujih državnih letal ali helikopterjev, če izvajajo lete v humanitarne in zdravstvene namene.

Morebitne druge izjeme lahko odobrita ministrstvi za infrastrukturo in za zunanje zadeve.

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je sicer v nedeljo povedal, da bodo na tak način svoj zračni prostor v prihodnjih dneh zaprle tudi okoliške države.

Le na izrednih sejah

Člani kolegija predsednika DZ so bili danes soglasni, da se bo državni zbor v marcu in aprilu sestajal le na izrednih sejah. Zadeve, ki so bile predvidene za obravnavo na redni marčevski in redni aprilski seji, bodo tako poslanci obravnavali na redni seji, ki je predvidena za maj. Na izredni seji pa se bo DZ sestal že v sredo.

Pahor z von der Leynovo in Borrellom preko videokonference

Predsednik republike Borut Pahor se bo v sredo s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom pogovarjal preko videokonference, so sporočili v predsednikovem uradu. Med temami pogovorov bodo soočanje s pandemijo novega koronavirusa, migracije in širitev.

Predsednica je danes sicer sporočila, da bodo ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa učinkoviti le, "če se bomo uskladili na evropski ravni. Sprejeti je treba izredne ukrepe za zaščito zdravja naših državljanov. Vendar pa moramo zagotoviti, da blago in osnovne storitve še naprej krožijo na našem notranjem trgu. To je edini način za preprečevanje pomanjkanja medicinske opreme ali hrane. Ne gre samo za gospodarsko vprašanje – naš enotni trg je ključni instrument evropske solidarnosti. Sem v stikih z vsemi državami članicami, da se s tem izzivom spopademo skupaj, kot Unija". Za odpravo in preprečitev kritičnega stanja je Komisija tako včeraj sprejela ukrep, na podlagi katerega bo izvoz osebne zaščitne opreme zunaj Evropske unije možen zgolj z dovoljenjem držav članic. Z ukrepom, ki bo trajal šest tednov, želijo zagotoviti ustrezna oskrba te opreme na enotnem trgu Evropske unije.

Izvozno dovoljenje bo potrebno za opremo, kot so maske, varovalna očala in ščitniki, zaščita za obraz in zaščitna oblačila. Izvoz določene količine posameznih izdelkov se lahko odobri v posebnih okoliščinah, na primer da se zagotovi pomoč tretjim državam, in glede na potrebe držav članic.