V Šoštanju ena in dve v Mozirju ...

Kako je v vaši regiji? Na Koroškem doslej ena potrjena okužba, v velenjski občini še brez

S.R./STA
16. 3. 2020, 13.26
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 14.08
Deli članek:

Na Koroškem so doslej na vstopni točki za odvzem brisov ob sumu na koronavirus pri Zdravstvenem domu Slovenj Gradec odvzeli 72 brisov, pozitiven je bil eden. V velenjski občini so bili do danes zjutraj še brez potrjenih okužb.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec
Zdravstveni dom Slovenj Gradec

Na Koroškem je vstopna točka za odvzeme brisov za tja napotene bolnike ob sumu na okužbo z novim koronavirusom Zdravstveni dom (ZD) Slovenj Gradec. "Brise še naprej jemljemo po doslej uveljavljenem protokolu, čakamo pa na nova navodila. Še vedno čakamo tudi na sestanek ministrstva za zdravje z direktorji zdravstvenih domov," je danes dejala direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot. Ker še vedno prihaja do odstopanj, ponovno poziva ljudi, da v primeru kakršnihkoli težav najprej pokličejo osebne zdravnike oz. na javno objavljene telefonske številke zdravstvenih domov, ki so dostopne 24 ur dnevno

Medtem tudi občine vse po vrsti izvajajo vrsto ukrepov. Glede ukrepov za ustavitev javnega življenja v Mestni občini Slovenj Gradec ugotavljajo, da je večina pravnih oseb prisluhnila navodilom vlade in lokale dejansko zaprla. "Prihajajo sicer informacije o nekaterih ponudnikih hrane, da še obratujejo, vendar pričakujemo, da bodo državne inšpekcijske službe poskrbele za nadzor," so pojasnili na občini. Kot so pojasnili, občina ali medobčinske službe tukaj nimajo pristojnosti. 

So pa v občini, kot je to zahtevala država, odpovedali prej načrtovano organizirano varstvo otrok za tiste zaposlene, ki delajo v službah, pomembnih za delovanje države. Doslej potreb po nujnem varstvu na občini tudi niso zabeležili, če bo potrebno, bodo varstvo organizirali, so pojasnili na občini.

Brezplačni prevozi za starejše se trenutno v Slovenj Gradcu ne izvajajo, v mestu je parkiranje na javnih parkiriščih brezplačno, poleg javnih ustanov so zaprli otroška igrišča in druga javna športna igrišča. Podobne ukrepe so sprejeli tudi na Ravnah na Koroškem, kjer je štab civilne zaščite v nedeljo med drugim sprejel dodatne ukrepe. Med drugim so se dogovorili za začetek sistemske in organizirane oskrbe starejših občanov in občank z nujni živili in zdravili. V zvezi s tem bo civilna zaščita objavila sistem in kontakte.

Podobni so ukrepi in previdnostni pozivi tudi v drugih koroških občinah. Nekatere občine, med drugim Vuzenica in Muta, so na svojih spletnih straneh že objavile telefonske številke za tiste, pri katerih bo potrjena okužba s koronavirusom in bodo v domači oskrbi ter ne bodo imeli druge možnosti oskrbe s hrano in zdravili.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Muta pa so danes pozvali občane in vse druge državljane, da pri tačas aktualnih kmetijskih opravilih na njivah, gozdovih, vrtovih in v okolici hiš ne sežigajo drevesnih ostankov in trave, ampak naj to opravijo takrat, ko bo trava ozelenela in bo verjetno razširitve požara v naravnem okolju zmanjšana. S tem bodo preprečili nepotrebne izvoze gasilcev na intervencije, kjer bi posledično lahko ogrozili zdravje vseh vpletenih. Ponekod, denimo na Prevaljah, imajo sicer ta teden predviden organiziran odvoz vejevja.

V velenjski občini do danes zjutraj brez potrjenih okužb ...

V Mestni občini Velenje do danes zjutraj niso imeli potrjene okužbe z novim koronavirusom, so pa, tako kot drugje po državi, sprejeli številne ukrepe. Nujno varstvo za otroke od danes izvajajo s pomočjo prostovoljcev. Ustavljen je javni prevoz, še naprej pa obratuje javna kuhinja, je v današnji izjavi povedal podžupan Velenja Peter Dermol.

Od danes imajo v velenjski občini urejeno nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni v službah, pomembnih za delovanje nujnih služb. Varstvo je na domovih zagotovljeno s pomočjo prostovoljcev, koordinator aktivnosti pa je občinska zveza prijateljev mladine. Danes so po podatkih občine varstvo zagotovili za dva otroka, za torek podatkov še nimajo. 

Velenjska občina je že v nedeljo pozvala k zaprtju lokalov. Pozivu so mnogi sledili, kasneje je to odredila tudi vlada. Kot je danes v izjavi, ki jo je na svoji Facebook strani objavila velenjska občina, dejal podžupan Dermol, lahko nadzor nad zaprtjem lokalov izvajajo državne inšpekcijske službe, občinske teh pristojnosti nimajo. 

Se pa v Velenju sprašujejo, zakaj so še naprej odprti nekateri nenujni lokali, kot so trafike in kioski, kjer je prav tako možen stik med ljudmi. Zato pozivajo vlado, da za zagotavljanje zdravja ljudi na številnih delovnih mestih odlok dopolni. V Velenju se sicer zavzemajo tudi za sprejetje interventnega zakona za povrnitev škode vsem obrtnikom, ki so primorani svojo dejavnost zapreti, je dejal podžupan in dodal, da jim bodo na občini pomagali v skladu s svojimi pristojnostmi. 

Glede na to, da so v teku nekateri občinski razpisi, je podžupan danes pojasnil, da so oz. bodo roke pri večini razpisov, kjer je to možno, podaljšali in tudi skozi čas videli, kaj se dogaja. Z današnjim dnem je sicer občina zaprta, uradnih ur ni, večina sodelavcev dela od doma. 

... v Šoštanju ena in dve v Mozirju

Po podatkih velenjskega podžupana Dermola je sicer na širšem Savinjsko-Šaleškem bilo do danes zjutraj znano, da imajo eno potrjeno okužbo z novim koronavirusom v Šoštanju in dve v Mozirju. 

Občina Šoštanj je, kot je razvidno z njene spletne strani, danes sprejela še nekaj dodatnih ukrepov za pomoč občanom. Ker toplega obroka za socialno šibkejše občane v Vrtcu Šoštanj v teh dneh ni, saj je vrtec zaprt, bo občina tem uporabnikom zagotovila osnovne pakete živil, ki jih bo v sodelovanju z Rdečim križem in civilno zaščito tudi dostavila. Občina je na svoji spletni strani objavila tudi kontaktno številko in naslov, kamor se lahko občani obrnejo po pomoč v zvezi z dostavo hrane, zdravil, varstva otrok in podobno. 

Podobno kot drugje tudi v Šoštanju do nadaljnjega ne velja omejitev parkiranja na dve uri, zaprte so vse telovadnice in igrišča, vse občane pa prosijo, da dosledno upoštevajo navodila in se tudi na odprtih javnih površinah ne zadržujejo v večjih skupinah. Tudi šoštanjska občina je rok za oddajo vlog za dva aktualna javna razpisa, povezana s sofinanciranjem na področju kmetijstva in športa, s 3. aprila podaljšala na 4. maj. Po zadnjih informacijah občine je zaprta policijska pisarna Šoštanj, v stik s policisti lahko občani stopijo prek telefona policijske postaje Velenje.