Zaloge kopnijo

Na mariborskem območju premalo zaščitne opreme

J.P./STA
16. 3. 2020, 13.20
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 13.22
Deli članek:

V Podravju, ki zaenkrat sodi med območja z manjšim številom okužb z novim koronavirusom, se lokalne službe danes ukvarjajo predvsem z organizacijo prostovoljcev za nujno pomoč posameznikom in zalogami zaščitne opreme. Te je v Mariboru že začelo primanjkovati.

K. K. M.
Stanje v bolnišnici je zaenkrat obvladljivo, kakšnih večjih težav ne beležijo.

V podravski regiji je bilo do nedelje dopoldne potrjenih 18 primerov okužb z novim koronavirusom, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se trenutno zaradi tega zdravi osem oseb. Stanje v bolnišnici je po besedah predstavnika uprave Janeza Lencla zaenkrat obvladljivo, kakšnih večjih težav ne beležijo.

Da bi tako ostalo tudi v prihodnje, so lokalne oblasti posegle po strogih ukrepih. V Mariboru je odlok o obveznem zaprtju lokalov stopil v veljavo že v nedeljo, kmalu so temu sledile tudi druge občine. Spoštovanje tega navodila nadzirajo inšpektorji, mariborski so v nedeljo po navedbah občine ugotovili kršitve v 15 lokalih, ki pa so jih lastniki že v času inšpektorjevega obiska zaprli. Posledično so danes mariborske ulice in trgi vidno manj obljudene.

V večini občin so tudi vzpostavili dežurno telefonsko številko za oskrbo oziroma dostavo nujnih življenjskih potrebščin, za tiste, ki sami ne morejo ven. Prav tako iščejo prostovoljce za pomoč pri teh dobavah in varstvu otrok, katerih starši morajo še vedno v službo. V Občini Lenart so najprej napovedali zagotovitev nujnega varstva otrok v prostorih enega od njihovih vrtcev, a so se kasneje po odsvetovanju skupinskega varstva na državni ravni raje odločili, da vzgojiteljice gredo paziti otroke na dom. Zaenkrat prošnje za takšno pomoč še niso dobili, je danes povedal župan Janez Kramberger.

Ljudje se sicer po njegovih besedah še nekoliko "lovijo", saj jim ni točno jasno, kaj smejo početi in kaj ne. Tako se nekateri še vedno zadržujejo na otroških igriščih, nekateri kmetje so prišli celo prodajati na lenarško tržnico. Da se to ne bi več dogajalo, so občinske službe na vseh takšnih krajih nalepile dodatna opozorila o prepovedi zbiranja.

Po ocenah vodje izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje na Ptuju Dragomirja Murka so lokalne skupnosti v zadnjih dneh izboljšale informiranje svojih občanov, zato ti zdaj vedo, na koga se lahko obrnejo, če potrebujejo kakšno pomoč.

Trenutno se pripadniki civilne zaščite ukvarjajo predvsem z dobavo zaščitne opreme, ki je imajo v Spodnjem Podravju zaenkrat še dovolj. Na mariborskem območju pa je je že začelo primanjkovati. Kot je povedal vodja službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor Matej Zupanič, imajo zaenkrat na voljo le občinske zaloge, ki pospešeno kopnijo, saj po zaščitnih maskah povprašujejo med drugim upravne enote, mladinski in zdravstveni domovi, pogrebno podjetje, center za pomoč na domu in javna kuhinja. "Celo lekarne so klicale, da jim jih že primanjkuje," je dejal. 

Danes so prejeli že deset klicev občanov za pomoč pri oskrbi s hrano ali zdravili. "Zdaj se usklajujemo z Rdečim križem in Nadškofijsko karitas, ki bosta prevzela vse vstopne točke za pomoč na domu," je še povedal Zupanič.

Ker se je mestni potniški promet danes ustavil, so v Mariboru uvedli brezplačno parkiranje na vseh občinskih parkirnih mestih, za zdravstvene delavce UKC Maribor pa so zagotovili dodatna prosta mesta, da bodo ti lažje opravljali svoje delo.