Previdni pri ocenjevanju stanja

V obalno-kraški regiji doslej potrdili pet primerov okužbe

J.P./STA
16. 3. 2020, 13.26
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 13.35
Deli članek:

Istrske občine so ob ustavitvi javnega življenja v državi že sprejele vrsto dodatnih ukrepov.

Bobo
Zapiranje otroških igrišč.

Kot je povedal poveljnik regijske civilne zaščite Rok Kamenšek, so se na današnji seji regijskega štaba v razširjeni sestavi dogovarjali predvsem o ukrepih pomoči obnemoglim oziroma starejšim osebam. Ukrepe v tej smeri so že sprejele tudi posamezne občine.

Na današnji seji so se tako pogovarjali o konkretnih ukrepih v pomoč starejšim, ki jim je treba denimo dovažati osnovne življenjske potrebščine ali jih voziti na zdravniške preglede. Sicer je civilna zaščita ves čas v stiku z občinskimi službami štirih istrskih občin, te pa so v stiku s centri za socialno delo, domovi upokojencev, zdravstvenimi domovi ter ostalimi javnimi ustanovami, s katerimi koordinirajo omenjene ukrepe, je pojasnil Kamenšek.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v obalno-kraški regiji doslej potrdili le pet primerov okužbe s koronavirusom, vendar je vodja regijske civilne zaščite glede na dolgo inkubacijsko dobo virusa previden pri ocenjevanju stanja. "Prilagajamo se trenutni situaciji in potrebam ter poskušamo zagotoviti, da bi tisti, ki zdaj potrebujejo pomoč, to res dobili," je dodal Kamenšek.

Življenje ob morju se je medtem danes opazno upočasnilo. Prometa po obalnih cestah je precej manj kot ponavadi, v središču Izole je kljub lepemu vremenu opaziti le redke sprehajalce, ki se večinoma držijo zase, manjša vrsta se je okoli poldneva nabrala le pred eno od bančnih poslovalnic.

Koper

Sicer so župani Pirana, Izole, Kopra in Ankarana že v četrtek sprejeli odločitev o omejitvi poslovanja občinskih uprav, občinskih komunalnih podjetij, občinskih javnih zavodov in krajevnih skupnosti, tako da so že s petkom in do nadaljnjega odpovedali uradne ure za sprejem strank. Omenjene ustanove so v času uradnih ur dosegljive prek telefona, pošte in elektronske pošte.

Kot rečeno, so same občine že sprejele številne ukrepe. Na Mestni občini Koper (MOK) so tako predvideli izvajanje nujnega varstva na domu za predšolske otroke in osnovnošolce do petega razreda, ki ga zagotavljajo staršem, zaposlenim v sektorju kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti. Varstvo, ki ne vključuje prehrane, bo zagotovljeno za vse otroke, če ima eden od staršev stalno prebivališče v Kopru, za vse otroke, ki so vključeni v javne vrtce mestne občine, ter tudi za vse otroke, ki obiskujejo eno od osnovnih šol v Mestni občini Koper oziroma imajo njihovi starši stalno prebivališče v občini.

Koprska občina bo poleg tega za čas prepovedi izvajanja javnega prevoza potnikov v državi z dodatnimi štirimi službenimi vozili okrepila socialni program spremstva in pomoči starostnikom pri posameznih opravilih, kot so dostop do trgovine, lekarne in zdravstvenih storitev. Prevozi so brezplačni in se izvajajo po naročilu.

V prihodnjih dneh bodo v Kopru organizirali tudi poseben prevoz, ki bo namenjen dostavi hrane, zdravil in drugih potrebščin obolelim osebam in osebam v karanteni.

Občina pa do nadaljnjega uveljavlja tudi brezplačno parkiranje na vseh javnih parkiriščih v občini, vključno s parkirnima hišama pod Osnovno šolo Koper in Areno Bonifika ter parkiriščem za avtodome.

Župan Aleš Bržan je sicer v petek prek svoje uradne Facebook strani potrdil prvi primer okužbe z novim koronavirusom v mestni občini. Kot je zapisal, so vsi, ki so bili z obolelim uslužbencem MOK v stiku, doma, delovne prostore, v katerih se je okuženi zadrževal, pa so dezinficirali. O okužbi so bili seznanjeni tudi sodelavci in sodelavke omenjenega uslužbenca, ki pa v zadnjih dneh ni imel stikov z zunanjimi strankami.

Ankaran

Tudi v občini Ankaran so dodatno poskrbeli za starejše občane, ki sodijo med najbolj ogrožene skupine. Tako jim bodo, kot so zapisali na občinski spletni strani, v času nevarnosti okužbe s virusom zagotovili oskrbo z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami in živili ter zdravili.

Piran

V Piranu so v preteklem tednu ustanovili občinski krizni štab, je v videoposnetku, ki ga je danes objavil na Facebooku, naznanil župan Đenio Zadković. Po njegovih besedah so vse zaposlene na občini obvestili, naj v primeru, da imajo doma majhne otroke ali ostarele starše, živijo na Hrvaškem ali v oddaljenih krajih, ali so vezani na javni prevoz, in nimajo res nujnih opravil v službi, ostanejo doma ter koristijo nadure, letne dopuste ali se z nadrejenimi dogovorijo za delo od doma.

Na občini obenem koordinirajo vse potrebno za varstvo otrok. Kot je pojasnil Zadković, po njihovih podatkih v občini trenutno ni potrebe po otroškem varstvu, kar pa se bo verjetno spremenilo v prihodnjih tednih.

Skupaj s civilno zaščito, piranskim centrom za socialno delo in piranskim Rdečim križem se pripravljajo tudi na pomoč starejšim občanom na čelu z najbolj ogroženimi in tistimi, ki nimajo svojcev. Piranski župan je sicer občane prosil, da se dosledno držijo vseh preventivnih ukrepov, pri tem ne povzročajo nepotrebne panike in ostanejo doma.

Izola

Z izolske občine so v petek po sestanku s predstavniki občinske civilne zaščite in policijske postaje sporočili, da je situacija glede epidemije na njihovem območju pod nazorom. Javni zavodi v lasti občine bodo zagotavljali nujne dejavnosti skladno z ukrepi in priporočili NIJZ in vlade. Od danes pa je samo za nujne primere odprt oddelek vrtca Mavrica, enota Školjka, kjer zagotavljajo varstvo otrok obeh izolskih vrtcev.