Sprejeli bodo nove ukrepe

Minister Cigler Kralj: vsi transferji bodo izplačani; med varovanci domov starejših občanov razen metliškega ni zaznanih novih okužb

S.R/J.P.
16. 3. 2020, 10.47
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 15.48
Deli članek:

Novi minister za delo, družino, socialne zadeve in enako možnosti Janez Cigler Kralj je spregovoril o aktualnih razmerah na področju socialnovarstvenih zavodov in drugih institucij, ki so v pristojnosti tega ministrstva.

Primož Lavre
Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost Janez Cigler Kralj, ki je ob 11. uri stopil pred predstavnike medijev, je uvodoma dejal, da se situacija spreminja iz ure v uro in da je "ravnanje vsakega od nas zelo pomembno". Delo nove ekipe so prilagodili krizi, v kateri smo se znašli. Za lažje obvladovanje bodo sprejeli nove ukrepe.

Cigler Kralj ocenjuje, da se bodo lahko dobro spoprijeli z novimi izzivi, torej za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in blaženja posledic epidemije. Ožjo ekipo, ki jo sestavljata tudi državna sekretarja Mateja Ribič in Cveto Uršič, je ocenil kot srokovno in kompetentno.

Z zagotovilom, da bodo vsi javni transferji izplačani, je pomiril tudi vse upravičence do javnih transferjev, zlasti prejemnike pokojnin. Za to so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi, je zagotovil. 

Predlaganega pregledujejo in snujejo novega

Dejal je tudi, da so v stalnem stiku z domovi starejših občanov. "Moramo postaviti ekipe tako, da bomo čim bolj omejili možnost prenosa novega koronavirusa med zaposlenimi in varovanci," je poudaril. Za popoldne so sicer sklicali sestanek s strokovnimi institucijami, da bodo dobili celovito oceno o realnih potrebah po zaščitni opremi. Še danes pa bo pristojnim nadalje posredoval, koliko opreme potrebujejo institucije, ki so v pristojnosti njegovega ministrstva. Zagotovili bodo še, da ta oprema v najkrajšem času pride do domov za starejše in druge zdravstvene ustanove, ki jo potrebujejo. Po zadnjih informacijah med varovanci domov starejših občanov razen metliškega sicer ni zaznanih novih okužb, je sporočil.

"Druga smer naših ukrepov gre v to, da že ves vikend pregledujemo predlagani interventni zakon. Pregledujemo, če je nujno kaj dodati. Na drugi strani pa smo tudi že v pripravi novega interventnega zakona, ki bi zagotovil avtomatsko podaljšanje socialnih pravic in podobno," je povedal Cigler Kralj. Kot datum, do kdaj bi se podaljšale pravice, ki potečejo v marcu, je navedel zadnji dan meseca aprila.

Minister je staršem in delodajalcem zagotovil, da v teh razmerah niso sami. "Z upoštevanjem razmer se trudimo zagotavljati nemoten servis, želimo pa zagotoviti, da bo delo v danih razmerah nemoteno potekalo naprej," je še dejal.

Za konec je dejal še, da so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v prvi vrsti hoteli zagotoviti zdravje in varnost pri delu na področju so socialnovarstvenih zavodov in drugih institucij, ki so v pristojnosti tega ministrstva, tem pa bodo sledili medresorski ukrepi, namenjeni blaženju stisk.