Astro

Ne morete biti srečni, če niste zdravi

Minka Gantar
16. 3. 2020, 17.00
Deli članek:

Hormoni povezujejo naša čustva, misli in telo. Hormoni so komunikacijski sistem v telesu. Da si boste lažje predstavljali – živci so enako kot kabli, ki so speljani po celotni hiši, hormoni pa delujejo kot brezžična povezava v vaši hiši – torej delujejo enako kot WiFi. Kaj narediti, ko hormoni delajo zgago?

pixabay
ženska

Ko ste vi v harmoniji, so tudi hormoni v harmoniji in počutite se odlično. Občutek imate, da ste nepremagljivi in da zmorete vse, česar se lotite. Kaj pa narediti, ko hormonsko stanje zaniha, ko hormoni kontrolirajo vaše počutje? Enkrat ste vzneseni, drugič pa povsem na tleh; enkrat hujšate, drugič se nekontrolirano redite; enkrat ste dobre volje, drugič jokate že ob najmanjši malenkosti; enkrat bi spali ves dan, drugič pa bedite vso noč …

Povezave
Poznamo več kot 400 vrst hormonov. Hormoni se proizvajajo v žlezah z notranjim izločanjem, ki so v direktni povezavi z energijskimi centri – čakrami.
Beseda čakra pomeni krog oziroma vrtinec svetlobe in je mogočno magnetno središče. 
Prva čakra leži na koncu trtice in je v povezavi s hrbtenico in s spolnimi žlezami – spolni hormoni in reprodukcija (tukaj sem, zaupam življenju). Povezana je z voljo do življenja in s kroženjem življenjske energije. Blokirajo jo strah glede preživetja, občutek krivde, zamera do partnerja in/ali jeza na partnerja zaradi neiskrenosti.
Druga čakra leži pod popkom in je v povezavi z jajčniki, vranico in nadledvičnima žlezama – tukaj se proizvajata stresni hormon kortizol, ki stara, in hormon DHEA, ki obnavlja (čutim mir). Povezana je z občutkom zadovoljstva, sočutjem in z željo po ustvarjanju; blokirajo jo razočaranje, zavist, občutek prevaranosti in zaskrbljenost.
Tretja čakra leži nad popkom in vpliva na trebušno slinavko – hormon inzulin – zmožnost »prebavljanja« življenja (zmorem, grem s tokom). Vpliva na osebno moč, na občutek volje. Blokirata jo jeza in obup.
Četrta čakra je v srčnem predelu in vpliva na priželjc oziroma timus – srčna čakra vpliva na imunski sistem, srce, pljuča in prsi (občutim ljubezen). Povezana je z odpuščanjem, zmožnostjo srčne empatije, s srčnim razumevanjem. Blokirajo jo zagrenjenost, žalost in jeza.
Peta čakra leži v predelu grla in je v povezavi s ščitnico, rečemo ji tudi grlena čakra. Povezana je z občutkom samozavesti, izražanjem svojih čustev in pogumom, da človek govori svojo resnico. Blokirata jo sovraštvo in občutek, da ste v življenju žrtev.
Šesta čakra vpliva na hipofizo in je povezana s tretjim očesom – center, kjer se proizvaja rastni hormon. Povezana je s pripravljenostjo videti resnico, z intuicijo in navdihujočo ustvarjalnostjo. Blokira jo samokritika, kritika do drugih, občutek nezaželenosti in občutek nesprejetosti.
Sedma čakra vpliva na epifizo, kjer se proizvaja hormon sreče – temenska čakra je v povezavi z vsem božanskim, z ustvarjanjem (zaupam v božje vodstvo – vem, da bo vse tako, kot mora biti). Blokirajo jo strah, jeza na stvarstvo ter nezaupanje v proces življenja.

profimedia
Žleze z notranjim izločanjem so v direktni povezavi z energijskimi centri – čakrami.

Opozorila
Opazujte svoje telo – če je nekaj narobe, vam to sporoča s tihimi opozorili, ki jih zlahka ignorirate. Telo želi sporočiti, da se je porušilo hormonsko ravnovesje, na te načine:
spremenljivo razpoloženje,
napadi lakote,
živčnost in razdraženost,
strah,
občutek stiskanja v grlu,
pomanjkanje koncentracije,
občutek nemira,
pomanjkanje veselja in ravnodušnost,
kronična žalost in siljenje na jok,
pomanjkanje motivacije,
utrujenost,
mozoljavost,
vrtoglavica,
povečana telesna teža in nezmožnost hujšanja,
navali vročine ali mrzlice,
popuščanje libida,
nizek imunski sistem.
Za vse to je krivo obremenjeno čustveno stanje, ki se odraža na delovanju hormonskih centrov. Ko plovemo v slabih čustvih, tudi naši hormoni delujejo slabo. Prav nasprotno pa se zgodi, ko plovemo v dobrih čustvih; naše celice proizvajajo še več kemičnih snovi, zaradi katerih se počutimo še bolje.
Čustva vplivajo na procese v telesu
Občutimo ali pozitivna ali negativna čustva. Prevladujoča čustva bodo odločala o tem, kam bo šlo življenje. Težave s hormonskim ravnovesjem, predvsem s ščitnico, izvirajo prav iz občutka, da vedno skrbite samo za druge, da za vas ni poskrbljeno, da ste na zadnjem mestu, da niste slišani in razumljeni. Ker pa se vsako zdravljenje začne v nas samih, je to samo opozorilo telesa, da je čas, da se začnete ceniti.
In potem se odločite – treba je razmišljati bolj pozitivno. Vzamete v roke knjigo za samopomoč in mogoče začnete pred ogledalom ponavljati pozitivne trditve … pa se še vedno nič ne spremeni.

dk
Prevladujoča čustva bodo odločala o tem, kam bo šlo življenje.

Lepljenje listkov na hladilnik ne deluje
Ponavljanje afirmacij, ki slonijo na tem, v kar VERJAMETE, vam daje zagon, novo energijo in mirnost. Afirmacije, ki jih izgovarjate in vanje NE VERJAMETE, pa dokazano povzročajo še več stresa. O tem sta v svoji knjigi Zdravilni kodeks pisala tudi dr. Alex Loyd in dr. Ben Johnson, vse temelječ na opravljeni znanstveni raziskavi. Kar dve leti sta preizkušala oblike utrjevanja, ki delujejo po principu »Povej, česa si želiš, in to dobiš«, pri tem pa opravljala test variabilnega srčnega utripa. Izgovarjali so pozitivne trditve, kot so »Prav v tem trenutku moj rak izginja« in »Moj novi avto je vedno bliže«, a so testi pokazali, da so sodelujoči ob tem občutili ogromno novega stresa. Enako je dokazala tudi študija kanadske univerze Waterloo leta 2009.
Namesto tega stroka zagovarja metodo »trditve, osredotočene na resnico«. Še vedno gre za pozitivne trditve, seveda, a hkrati take, o katerih ste resnično prepričani. Tako bi lahko trditev »Moj rak izginja« spremenili v »Hočem premagati raka, prepričan sem, da ga lahko, in Boga prosim za pomoč pri tem«.
Odgovor
In če sedaj odgovorim na vprašanje na začetku članka – kaj narediti, da začnejo hormoni spet delovati harmonično?
Sebe je treba postaviti v harmonijo. Namesto da si govorite »Rada se imam in se cenim«, pred to trditev dodajte besedo »dovoljujem.« Tukaj je ključna trditev, ki temelji na resnici.
Ponavljajte si: »Dovoljujem si, da se ima vedno bolj rad/-a in se vedno bolj cenim, zato:
želim v svoje telo vnašati zdravo hrano in dovolj vode;
želim svoje telo vsak dan peljati na svež zrak;
si dovoljujem govoriti o svojih čustvih;
se družim s pozitivnimi ljudmi;
poslušam dobre informacije;
se znam postaviti zase na ljubeč način.«