S koronavirusom okuženih 253

29 okuženih v bolnišnicah, pri dveh hudo poslabšanje! Katerih zdravil ni priporočeno jemati

G.G./STA
16. 3. 2020, 15.54
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 18.02
Deli članek:

Infektologinja Bojana Beović, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je predstavila trenutno stanje.

Bobo
Fotografija je simbolična
Bojana Beović glede dela v proizvodnji: "Z ukrepi proti širjenju moramo doseči, da povečamo razdaljo med ljudmi in zmanjšamo prenose, proizvodnje so različne, zato težko odločamo o omejevanju, potrebno je tehtati, kaj prinese večjo škodo."

Ob 14. uri je vlada sporočila število okuženih s koronavirusom. Takšnih je bilo 253, testiranih pa je bilo 6712 oseb.

Vodja strokovnega dela kriznega štaba Bojana Beović je kasneje pojasnila, da je 130 bolnikov v zdravstveni oskrbi, 29 pa jih je trenutno v bolnišnicah. Trije od teh so na intenzivni negi, pri dveh, enemu iz Ljubljane in enemu iz Maribora, se je stanje zelo poslabšalo. Za zdaj bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, še vedno zdravijo le v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor ter na Kliniki Golnik.

Rast števila okuženih se je čez vikend umirila

"Rast števila okuženih se je v zadnjih dveh dneh nekoliko umirila, upam, da je to posledica tega, da se bolj držimo omejitev in omejujemo socialne stike," je bila za hipec optimistična Beovićeva, ki je nato dodala, da je sorazmerno majhno število hospitaliziranih pripisati temu, da je v Sloveniji še začetna faza epidemije. "Kasneje jih bo več," je napovedala.

Inkubacijska doba okuženih s covid-19 je za večino ljudi, okoli 95 odstotkov, med 5 in 6 dni. Za manjšino je lahko  tudi mnogo daljša. Ko se bolezen pojavi, se v začetku kaže kot čisto navaden prehlad in kakor prehlad tudi mine. Pri 20 odstotkih obolelih pa se po enem tednu bolezni stanje poslabša. Razvije se pljučnica, ki huje prizadane organizem. Okoli 5 odstotkov teh bolnikov potrebuje intenzivno zdravljenje. Sicer stroka predvideva, da približno polovica bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego, ozdravi.

Pri lažji obliki bolezen traja približno sedem do štirinajst dni. Pri hujšem poteku pa lahko traja tudi do šest tednov.

Nove informacije o prvi smrtni žrtvi

Umrla oseba je imela številne kronične kronične bolezni v terminalni fazi, je dejala Beovićeva. Je pa imela ta oseba obojestransko pljučnico, ki je značilna za bolezen covid-19. Neposredni vzrok smrti torej je ta okužba, a je bolnik imel le še nekajmesečno življenjsko prognozo.

Kako ravnati, če koronavirusno obolenje prebolevamo doma

Večina okuženih bo zdaj bolezen prebolevala doma. Bolniki se naj čimbolj samoizolirajo in si lajšajo simptome s pitjem veliko tekočine in mirovanjem. Vse kaže, da bi nekatera zdravila za lajšanje bolečin lahko slabo vplivala na potek bolezni, je opozorila Beovićeva in poudarila, da stvari še niso jasne, poročila pa si nasprotujejeo. Bi pa bilo bolj smiselno, da se za lajšanje simptomov v prvi vrsti uporablja učinkovina paracetamol in ne drugi nesteroidni antirevmatiki.

Kapacitete ne omogočajo, da bi pregledali vse

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je povprečna starost hospitaliziranega bolnika 65 let. Na infekcijski kliniki sprejemajo bolnike s težjim potekom bolezni in že potrjeno okužbo. "Kapacitete nam ne omogočajo, da bi pregledali vse, tudi tiste, ki so na koronavirus negativni. Še vedno velja, da triažo opravlja primarni nivo," je v izjavi za javnost pojasnila Mateja Logar z infekcijske klinike.

Ob tem je tudi opozorila, da je glede na njihove izkušnje in izkušnje ostalih držav, stanje skrajno resno, zato se ne moremo zanašati, da se ne bomo okužili. "Treba je upoštevati mnenje stroke in se dosledno držati njihovih navodil," je pozvala.

V domači izolaciji je zaradi nedavnih tesnih stikov z okuženimi trenutno 82 zaposlenih v UKC Maribor, nadaljnjega širjenja okužbe znotraj zaposlenih pa niso zaznali, so sporočili iz UKC.