Napotki z vrha

"Imamo preprosto sporočilo: testirati, testirati, testirati"

G.G./STA
16. 3. 2020, 17.47
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 18.57
Deli članek:

Prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je svetoval državam, naj testirajo vse, pri katerih sumijo na okužbo.

Reuters
Prostori za jemanje brisov v Latviji.
WHO je v zadnjem času poslal 1,5 milijona testov v 120 držav.

Po izračunih francoske tiskovne agencije AFP so v 142 državah po svetu doslej zabeležili več kot 169.170 primerov okužbe z novim koronavirusom, 6640 ljudi je umrlo. Največ smrtnih žrtev koronavirusne bolezni, 3213, so zabeležili na Kitajskem. Sledijo Italija s 1809 mrtvimi, Iran z 853 in Španija z 297. Tedros je poudaril, da gre za "največjo svetovno zdravstveno krizo naše dobe".

Ob tem je pozval države, naj testirajo vse, pri katerih sumijo na okužbo. "Imamo preprosto sporočilo: testirati, testirati, testirati," je dejal in dodal, da je dobro, da so številne države sprejele ukrepe ter povečale socialno distanco med ljudmi. A za učinkovito zajezitev širjenja virusa je nujno izvesti tudi več testiranj ter nato učinkovito izolirati okužene ter njihove stike. Tedros je dodal, da je potrebno testirati tudi vse ljudi, ki so bili z okuženim v stiku dva dni preden je začel kazati simptome, kar je nekoliko drugače napotek od tistega, ki ga priporoča slovenski krizni štab. 

Tedros je kot pomembno izpostavil, da tudi v domačem okolju dosledno izvajamo preventivne ukrepe, kot je umivanje rok.