Šesti in sedmi primer v mariborski regiji

Potrjena osma okužba! V Mariboru okužena klinični farmacevt, ki je bil v stikih z zdravniki in medicinskimi sestrami, in njegova partnerka

J.P.
6. 3. 2020, 14.52
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 18.52
Deli članek:

Število okužb z novim koronavirusom se je povečalo na osem. Prvi trije pacienti so povezani z motoristično skupino, ki se je v Slovenijo vrnila iz Maroka, četrti in peti pacient z motoristi nista povezana in sta se okužila v Italiji, v šestem in sedmem primeru pa gre za moškega njegovo partnerko iz Maribora. O zadnjem, osmem primeru poročajo iz Bele krajine.

STA
Simona Repar Bornšek, Zoran Simonovič in Nina Gorišek

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je uvodoma povedala, da so testirali 498 oseb, potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom je šest. Dodala je, da je slovenski zdravstveni sistem okužbo pričakoval, zato niso bili nepripravljeni. Situacija je pod nadzorom "vse, kar je potrebno, smo tudi storili", je še poudarila. Določene ukrepe so sicer okrepili, prepovedali so obiske v bolnišnicah in socialno-varstvenih ustanovah, priporočila za izobraževalne ustanove pa ostajajo enaka, kakor tudi za javne prireditve. Te sicer predstavljajo določeno tveganje, a ne dovoljšnjega, da bi jih prepovedali.

Potoval po severu Italije

V zadnjih dneh so tudi zelo obremenjene telefonske linije, na katerih je mogoče dobiti informacije. Po besedah Repar Bornškove pripravljajo posebno informacijo točko z več linijami. Epidemiologi tudi spremljajo informacije o morebitni mutaciji virusa, klinični pomen teh mutacij pa še ni znan, je po poročanju STA pojasnil Simonovič.

Šesti primer okužbe so torej zabeležili v mariborski regiji. 32-letnik se je, kot je povedal epidemiolog Zoran Simonovič iz UKC Maribor, okužil na potovanju po severni Italiji. Potoval je z manjšo skupino. Dva dni je bil zdrav, v sredo popoldne pa mu je narasla telesna temperatura. Od takrat ni bil več v službi, prav tako se je izogibal krajev, kjer se zadržuje večje število ljudi. Naslednji dan je o tem obvestil svojega osebnega zdravnika, se po dogovoru zglasil na vstopni točki, kjer so mu vzeli bris. Zvečer je sledil pozitiven rezultat. Vmes je bil v domači oskrbi. Nina Gorišek, predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor, je dodala, da je bil 32-letnik v stiku z nekaj zdravniki in medicinskimi sestrami, ki pa so jih že premestili na delovna mesta, kjer ne bodo imeli stikov z drugimi. Stikov z bolniki ni imel. Dejala je še, da je moški obolel v popoldanskem času, ko ni bil več v službi, ob tem pa poudarila, da inkubacijska doba traja od dva do 14 dni, kar pomeni, da njegovi tesni stiki virusa niso širili med bolniki in drugimi zaposlenimi. Nihče od stikov ni v samoizolaciji ali karanteni. Bolnikov niso testirali.

Repar Bornškova je za ostalih pet okuženih dejala, da njihovo stanje ostaja stabilno.

Bolnik je hospitaliziran v UKC Maribor in je v dobrem stanju. Goriškova je dejala, da zaenkrat kaže, da je obolel za blažjo klinično sliko. Ukrepe za zaščito osebja in bolnikov so že začeli izvajati. Tako je jedilnica v UKC Maribor zaradi čiščenja v času pisanja zaprta. Goriškova je nadalje zanikala govorice, da jim je zmanjkalo mask in razkužil. Potrdila je tudi, da je njegova partnerka prav tako zaposlena v UKC Maribor, a da ni bila z njim v tujini, so pa za njo bili sprejeti vsi ustrezni ukrepi. Slovenska tiskovna agencija je pozneje poročala, da so okužbo potrdili tudi pri njej. Pristojni so pozitivne rezultate njenega testiranja dobili tik po koncu današnje novinarske konference in ga sporočili javnosti. Dobila je navodila za samoizolacijo. O novem primeru medtem poročajo iz Zdravstvenega doma Metlika, kjer je zbolel tam zaposleni zdravnik. V zdravstvenem domu bodo do nadaljnjega preventivno sprejemali le nujne primere. V Sloveniji je tako potrjenih osem primerov okužb s koronavirusom. 

Epidemija?

Simonovič je pojasnil, da epidemijo razglasi ministrstvo za zdravje, a da ne obstaja arbitrarna številka. "Potrebno je večje kopičenje primerov in širjenje primerov znotraj lokalne skupnosti. Trenutno lahko govorimo skupkih, ki so sicer nekako povezani," je dejal in dodal, da širjenja v Sloveniji še niso zaznali.