zlatnina

FOTO: Vlomilca "nitkarja" ukradla več predmetov. So kateri izmed njih vaši?

B.K.
6. 3. 2020, 15.07
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 15.08
Deli članek:

Kriminalisti so v sredo k preiskovalni sodnici kranjskega sodišča privedli dva državljana Gruzije, ki sta utemeljeno osumljena več vlomov v stanovanja.

PU Kranj
Zaseženi ukradeni predmeti. Je kateri vaš?

Osumljenca sta bila ta ponedeljek popoldan prijeta na območju Policijske uprave Maribor, prepoznali pa so ju štajerski policisti. Obema so odvzeli prostost in ju v nadaljnji postopek izročili gorenjskim policistom.

V prvi fazi preiskave so policisti oba osumljenca povezali s štirimi vlomi v stanovanja na območju Škofje Loke, ki so bili izvedeni minuli vikend.

Osumljenca sta skupaj s še enim neznancem pred vhodna vrata nastavljala neopazne nitke, s katerimi sta preverjala, ali so lastniki doma. Vlomilci so delovali ponoči, ko so bili manj opazni. Nato so več dni preverjali, ali so lastniki prisotni na domu ali ne. Če je bila nitka pretrgana, je to pomenilo, da je vrata nekdo odprl. V kolikor pa sta podboj in vrata ostala povezana z nitko, je bil to za storilce podatek, da doma ni nikogar in so to okoliščino lahko izkoristili za vlom v stanovanje.

Za ta kazniva dejanja so kriminalisti oba osumljenca že kazensko ovadili in ju v sredo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanju odredila pripor, je povedal Sašo Eniko, komandir Policijske postaje Škofja Loka. Nastavljene nitke so sicer našli v petih večstanovanjskih objektih z več kot 250 stanovanji. Gre torej za več kot 250 potencialnih tarč.

V drugi fazi preiskave osumljenca povezali še z drugimi vlomi po Sloveniji in v tujini

Kriminalisti so primere, preko njadenih sledi, že povezali z večjim številom vlomov tudi v drugih krajih po Sloveniji in nekaterimi v tujini. Nadaljnja kriminalistična preiskava bo torej usmerjena predvsem v povezovanje prijetih osumljencev še z ostalimi kaznivimi dejanji.

Prijeta Gruzijca sta verjetno del širše kriminalne združbe

Osumljenca sta najverjetneje člana širše organizirane združbe, ki izvršuje premoženjska kazniva dejanja na območju celotne Evropske unije. V zadnjem mesecu je to že druga skupina storilcev državljanov Gruzije, ki jih je policija uspešno prijela. Celjski policisti so namreč 25. februarja v Celju prijeli državljana Gruzije in mu zasegli vlomilsko orodje. V povezavi s sumom vlomov so v večernih urah prijeli še dva druga državljana Gruzije. Vsi trije so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je za enega odredil pripor. Ta skupina je bila na območju Policijske uprave Celje aktivna že avgusta 2019, ko so izvršili dva vloma.

Policisti so osumljencema zasegli tudi več predmetov; preverite, ali so med njimi tudi vaši

Policisti so osumljencema zasegli tudi več predmetov. Zasežene predmete objavljamo v spodnji galeriji. Če jih lastniki prepoznajo kot svoje, naj pokličejo na Policijsko postajo Škofja Loka na telefon (04) 502 37 00 in se dogovorijo za ogled. S sabo naj prinesejo dokazila o lastništvu, recimo račun, fotografijo predmeta in podobno. Ogled bo možen samo osebno z obiskom na policijski postaji na naslovu Kidričeva cesta 100, 4220 Škofja Loka in po predhodni najavi.