Mladi in uspešni par

Šahovski par Aleksandro in Stanislava ubil smejalni plin v balonih?

R.T.
6. 3. 2020, 12.54
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 17.38
Deli članek:

27-letni Ukrajinec, sicer šahovski prvak Stanislav Bogdanovič, in njegovo 18-letno dekle Aleksandra Vernigora sta umrla, poroča britanski časnik BBC. Trupli so našli v njunem stanovanju v Moskvi. Zdi se, da sta preminila zaradi zastrupitve s smejalnim plinom.

Facebook
Stanislav Bogdanovič in njegovo dekle Aleksandra Vernigora

Lokalni mediji poročajo, da so ob negibnih telesih Stanislava in Aleksandre, prav tako uspešne šahistke, našli balone, predhodno napolnjene z didušikovim oksidom, ki je poznan kot smejalni plin. Ruski preiskovalci so potrdili smrt dveh oseb in izključili sum kaznivega dejanja. 

Uspešna šahista

Vernigora je študirala na državni fakulteti v Moskvi, Bogdanovič pa je bil mladinski prvak ukrajinskega šahovskega prvenstva (do 18 let), osvojil je številne mednarodne turnirje in različne nagrade. Tamkajšnji mediji pišejo, da je bil nedavno tarča kritik, potem ko je na mednarodnem tekmovanju zastopal ruske barve in premagal ukrajinskega tekmeca. 

Zlorabe smejalnega plina

Didušikov oksid, s katerim se je par najverjetneje zastrupil, so kot anestetik prvič uporabili leta 1844, sedaj pa je t.i. smejalni plin postal nadomestilo za mamila. V gostinstvu ga uporabljajo kot potisni plin v napravah za pripravo smetane. Zaradi tovrstnih zlorab smejalnega plina kot nadomestila za opiate je doslej umrlo več oseb, poroča BBC ter navaja, da lahko smejalni plin povzroči težave z dihanjem, motnje srčnega utripa in opekline.