Osem okuženih

Prvi primer okužbe tudi na jugovzhodu Slovenije, okuženi zdravnik v stiku z več kot 100 osebami

S.R.
6. 3. 2020, 17.42
Posodobljeno: 7. 3. 2020, 09.54
Deli članek:

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so včeraj zabeležili tudi v Beli krajini.

Arhiv Dolenjskega lista
Zdravstveni dom Metlika.

Kot poroča časnik Dolenjski list, o prvem primeru okužbe z virusom SARS-CoV-2 poročajo tudi iz Zdravstvenega doma Metlika. Okužbo je za časnik potrdila tudi direktorica zdravstvenega doma Duška Vukšinič»Potrjen je bil primer okužbe z novim koronavirusom,« je dejala. Gre za v zdravstvenem domu zaposlenega zdravnika, ki so ga sprva prepeljali v novomeško bolnišnico in kasneje na Infekcijsko kliniko v Ljubljani. Pred tem se je nahajal v Italiji, včeraj pa je »pri sebi opazil bolezenske znake in nemudoma prekinil z delom.« Sicer naj bi se počutil dobro.

Trenutno še vedno poteka iskanje kontaktov, med drugim je bil v stiku z večino osebja v zdravstvenem domu, poroča STA. Njih in bolnike bodo testirali ter v primeru pozitivnega rezultata tudi izolirali. Portal 24ur medtem poroča, da je bil zdravnik v stiku z vsaj 50 bolniki in 59 zaposlenimi v zdravstvenem domu.

Okuženi zdravniki so po oceni ministra za zdravje vlade, ki opravlja tekoče posle Aleša Šabedra "najslabši možni scenarij", ki bi se lahko zgodil. Izpostavil je, da so se zdravstveni delavci okužili v tujini in ne med delom. Ob tem je pozval vse zdravniške organizacije in zdravnike, da najprej poskrbijo za svojo varnost in preventivo, šele nato za zdravje pacientov. "Primeri, ki so se nam zgodili, se ne smejo ponoviti," je še opozoril po poročanju STA.

Iz zdravstvenega doma so medtem sporočili, da bodo do nadaljnjega preventivno sprejemali le nujne primere. Državljane opozarjajo, naj se držijo navodil zdravstvene stroke, poskrbijo naj za priporočene ukrepe in spremljajo tako medije kot spletne strani zdravstvenih institucij, kjer sproti objavljajo potrebne informacije.