51 poslancev?

Pravijo, da so se že dogovorili, da so ministrstva že razdeljena

G.G./STA
25. 2. 2020, 07.16
Posodobljeno: 25. 2. 2020, 07.23
Deli članek:

Prvak SDS Janez Janša naj bi se z manjšimi strankami v ponedeljek zvečer že dogovoril o oblikovanju nove vladajoče koalicije.

Bobo
Je kocka že padla?
Če bodo vodje poslanskih skupin izrekli podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo Pahor z njim predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal. V skladu z ustavnimi roki mora Pahor odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

Pogajanja za oblikovanje nove vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše so v zadnjih dneh intenzivno potekala, prvaki strank naj bi se sestali tudi v ponedeljek zvečer, ko so po neuradnih informacijah Televizije Slovenija (TVS) tudi sklenili dogovor.

Na potezi so zdaj sveti stranki, ki bodo odločali, ali so pogajanja prinesla zadovoljil košček pogače, ali pa se bodo odločili za predčasne volitve.

Popoldne bosta najprej zasedala izvršni odbor in svet DeSUS, pozno popoldne oz. proti večeru pa naj bi o vstopu v Janševo vlado odločali tudi organi SMC in NSi. Kdaj se bodo sestali organi SDS, ni znano.

Po poročanju spletnega portala necenzurirano.si lahko Janša računa na 51 poslancev. Ob 26 poslancih SDS in sedmih poslancih NSi naj bi njegovo vlado podprlo še devet poslancev SMC (vsi razen Janija Moederndorferja), pet poslancev DeSUS, oba poslanca manjšin in po najmanj en poslanec Slovenske nacionalne stranke (SNS) oziroma Stranke Alenke Bratušek, najverjetneje Marko Bandelli

O natančnejši razdelitvi ministrstev pa več na spletni strani necenzurirano.si.