Zakaj bodo pri nekaterih upniki ostali praznih rok?

Znani poslovneži, ki se milijonskih dolgov rešujejo z osebnimi stečaji

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković / Necenzurirano.si
25. 2. 2020, 06.50
Deli članek:

Kdo so znani poslovneži, ki so se v osebnem stečaju poskušali rešiti milijonskih dolgov? Komu je to že uspelo? In zakaj bodo pri nekaterih upniki ostali praznih rok?

Bobo
Podjetje Petra Faleskinija H12 je s 140 milijoni evrov neplačanega DDV največji davčni dolžnik v državi. CIFRA 183 poskusov odpisa dolga so lani preprečili upniki.

Več kot 20.000 prebivalcev Slovenije je v zadnjem desetletju končalo v osebnem stečaju. Med njimi je večina socialno šibkih posameznikov in podjetnikov, ki na robu preživetja niso imeli druge možnosti za izhod iz dolžniških težav. Toda med njimi so tudi nekoč ugledni poslovneži z milijonskimi dolgovi. Tudi ti so uradno brez premoženja in z minimalno plačo, vendar še naprej živijo na veliki nogi.

V osebnem stečaju so končali nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, sin ljubljanskega župana Damijan Janković, ljubljanski kralj betona Rok Furlan, doktor davčnih utaj Rok Snežič, nekdanji župan Zavrča Miran Vuk, lastnik Tosame Boštjan Nagode, lobist Igor Jurij Pogačar, poslovnež Jurij Schollmayer, padli medijski tajkun Matej Raščan in nekdanji prvi mož Viatorja & Vektorja Zdenko Pavček.

Njihovi upniki so zaman iskali večmilijonsko premoženje, saj so ga nekdanji vplivneži s pomočjo odvetnikov in svetovalcev prenašali na sorodnike in slamnata podjetja, tudi v davčne oaze. Da so se osebni stečaji v zadnjih letih izrodili in izgubili prvotni namen, so spoznali tudi upniki. Samo lani so preprečili 183 poskusov odpisa dolga, kar je desetino več kot leto prej.
Zatajili so tudi nekateri stečajni upravitelji. Čeprav bi morali preverjati osebne finance dolžnikov, iz neznanega vzroka niso opazili, da živijo v luksuznih nepremičninah in vozijo avtomobile višjega cenovnega razreda.

Svoje vloge pri sankcioniranju upraviteljev ni opravila njihova krovna organizacija – zbornica upraviteljev. Ministrstvo za pravosodje ji je v času mandata Andreje Katič poslalo osem predlogov za uvedbo disciplinskih postopkov proti upraviteljem. O petih zbornica še ni odločila. Samo v primeru Janka Mačka, upravitelja osebnega stečaja Roka Furlana, čaka že pol leta.
V zadnjih mesecih so v osebnem stečaju končali še nekateri znani in vplivni posamezniki iz sveta gospodarstva, ki so se poskušali rešiti dolgov. Enim je uspelo, drugim ne.

Rasto Tomažič in Patrik Ceglar

Znana ljubljanska gostinca in nepremičninarja sta v hude finančne težave zašla zaradi projekta v Srbiji. Tam se je njuno podjetje Nuba lotilo dvajset milijonov evrov gradnje optičnega omrežja, ki danes deluje pod imenom Targo Telekom. Po izbruhu afere zaradi domnevno spornih nakazil delu srbske politike je projekt propadel, v istem času pa sta šla v osebni stečaj tudi Tomažič in Ceglar.

Vsakemu od njiju je ostalo okrog 40 milijonov evrov dolgov, ki jih ni več. Sodišče je ugodilo prošnji za odpust dolgov, nedavno pa je minilo tudi pet let dolgo preizkusno obdobje.

Zlatko Sraka

Nekdanjega lastnika in prvega moža družbe Energoplan, za katero je bila usodna gradnja športno-trgovskega kompleksa Stožice, je v osebni stečaj zaradi 13 milijonov evrov dolga spravila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka.
Kljub temu se je Sraka predčasno rešil iz osebnega stečaja. Energoplan je s prisilno poravnavo odpisal za več kot sto milijonov evrov dolga. Preostali dolg, zavarovan z poroštvom Srake, pa je dobil novega lastnika, ki se je strinjal s skrajšanjem postopka osebnega stečaja.

STA
Nekdanjega lastnika in prvega moža družbe Energoplan Zlatka Srako je v osebni stečaj spravila slaba banka.

Darko Zupanc

Celjski poslovnež je obogatel v času privatizacije in se še leta 2010 uvrščal na 24. mesto Managerjeve lestvice najbogatejših Slovencev. Njegovo premoženje je bilo tedaj ocenjeno na 22,3 milijona evrov.

Zupanc se je poskušal rešiti okrog 2,6 milijona evrov dolga. Ni mu uspelo. Sodišče je ugodilo pritožbi upnikov, saj je Zupanc še pred stečajem na ženo prenesel osebni avto Mercedes Benz 500 CL in osemmetrski gumenjak. S tem je kršil določbe insolvenčne zakonodaje.

Zoran Trifunović

Nekdanji trgovec z naftnimi derivati, ki je zaslovel kot največji davčni dolžnik med fizičnimi osebami, se je več kot 20 let uspešno izogibal postopkom davkarije, tožilstva in drugih državnih organov.

Z osebnim stečajem se je leta 2014 poskušal rešiti 1,8 milijona evrov obveznosti do več upnikov. Toda država, ki jo je Trifunović pred tem večkrat porazil, je mariborskemu podjetniku naposled prekrižala načrte. Pravnomočno so ga obsodili na pogojno zaporno kazen, kar je ena od zakonskih ovir za odpis dolga.

Janko Jurca

Slovenski poslovnež, ki je na začetku stoletja zaslovel z afero Rdeči križ, je osebni stečaj sodišču predlagal že konec leta 2014. Upravitelju je uspelo najti zgolj družinsko hišo, ki je bila prodana za dobrih 200.000 evrov. Pred leti je imel Jurca po dostopnih podatkih plovilo, jadrnico Schoechl Sunbeam 42 DS, in plantažo na Filipinih. Odpis visokih dolgov mu ni uspel. Sodišče je odpust obveznosti tik pred zdajci zaustavilo, ker je Jurca z darilno pogodbo jadrnico prenesel na hčer.

Dušan Borošak

Nekdanji prvi mož propadlega podjetja Kovinar, ki je bilo eden največjih upnikov velenjskega Vegrada, se je v preteklosti omenjal tudi kot prijatelj poslovneža in lobista Janeza Zemljariča. Nad Borošakom se je konec prejšnjega leta začel osebni stečaj. Njegovi upniki so prijavili za 6,6 milijona evrov terjatev.

Peter Faleskini

Najbolj znan je kot nekdanji poslovni partner Petrola, ki je za domačega naftnega trgovca vzpostavil sistem Monitel in dobavil naprave za odčitavanje električne porabe. Njegovo podjetje H12 je največji davčni dolžnik v državi, saj ga Furs terja za dobrih 140 milijonov evrov neplačanega DDV. V osebnem stečaju je od leta 2018.