Nepooblaščeno brskanje

Kdo je stikal po eDavkih Občine Šmarješke Toplice? Odgovorna naj bi bila nekdanja županja, ki očitke zanika

L. Markelj / Dolenjski list
24. 2. 2020, 20.10
Posodobljeno: 24. 2. 2020, 21.46
Deli članek:

Novomeški kriminalisti so obiskali Občino Šmarješke Toplice, vzrok pa je nepooblaščen vstop v sistem občine eDavki, za kar naj bi bila po poročanju več medijev odgovorna nekdanja županja Bernardka Krnc.

Foto: Dolenjski list, L.M.
Odgovorna naj bi bila nekdanja županja Bernardka Krnc, ki očitke zavrača.

Policisti so odnesli računalnik, ki ga je uporabljala nekdanja županja, potem ko naj bi bil na popravilu in je že dobil oznako uničen, pred dnevi pa se je pojavil v prostorih občine. Kriminalisti naj bi opravili forenzično preiskavo, pod drobnogled pa naj bi vzeli vstop v eDavke Občine Šmarješke Toplice.

KOPIRALA TAJNE DOKUMENTE

Občina je policiji naznanila sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic po 257. členu kazenskega zakonika in izdaje tajnih podatkov po 260. členu po tistem, ko je konec prejšnjega leta opazila vdor nepooblaščene osebe v državni sistem Finančne uprave RS (Furs), ki je izkazovala identiteto zakonitega zastopnika občine. Obrnili so se na Furs, podali prijavo, tam pa naj bi ugotovili, da ni šlo le za en vstop, ampak jih je bilo več. Poleg tega naj bi oseba, ki je nezakonito vstopala v sistem, določene dokumente z oznako davčna tajnost kopirala na svoj računalnik.

SKOPI S POJASNILI

Zadeve smo želeli preveriti na kar nekaj naslovih. V glavnem so bili vsi skopi s pojasnili.

Župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar je povedal le, da so ukrepali takoj, ko so bili obveščeni o nezakonitem vdoru nepooblaščene osebe v sistem eDavki Občine Šmarješke Toplice. »V času trajanja postopkov, ki jih vodijo pristojni organi, zadeve ne želimo komentirati. Lahko pa potrdimo, da so v petek kriminalisti zaradi zaščite dokazov zasegli določeni del računalniške opreme, ki je v lasti Občine Šmarješke Toplice,« je dejal. Več podatkov zaradi preiskave niso dali tudi na PU Novo mesto.

Tudi v službi za odnose z javnostmi Fursa so dejali, da zaradi varovanja davčne tajnosti ne morejo biti zelo izčrpni in konkretne zadeve ne morejo komentirati. Poudarjajo pa, da ni prišlo do vdora v eDavke. Temveč je vstopala pooblaščena oseba ali nekdo, ki ima (še vedno) potrdilo, ki ga je pridobil kot zaposlen pri zavezancu oziroma ko je tam še bil.

KRNČEVA OBTOŽBE ZAVRAČA

V zgodbi se tako med drugim poraja vprašanje, ali so to na Občini Šmarješke Toplice storili, ko se je zamenjala oblast in je pred letom vodstvo občine po dveh županskih mandatih Bernardke Krnc prevzel Marjan Hribar. Slednji na vprašanje, ali je občina storila vse, da ne bi prišlo do nezakonitega vstopa nepooblaščene osebe v občinski sistem eDavki, odgovarja, da pri uporabi spletnih strani eDavki ne gre za razmerje med Občino Šmarješke Toplice in nepooblaščeno osebo, temveč pravila določajo pogoji in pravila uporabe spletne strani eDavki. Med drugim se uporabnik zaveže, da bo te spletne strani uporabljal na zakonit način, da je odgovoren za poznavanje in spoštovanje kateregakoli oziroma vseh zakonov, podzakonskih predpisov, pravil in ureditve, ki se nanaša na uporabo informacijskega sistema eDavki. »Torej odgovornost glede vsakokratnega vstopa leži na vsakokratnem uporabniku, in ne na organizaciji,« odgovarja šmarješki župan.

Za pojasnilo v celotni zgodbi smo prosili tudi bivšo šmarješko županjo Bernardko Krnc. Odgovorila je takole: »Obtožbe so neutemeljene in zavajajoče. Pristojnim državnim organom je bilo vse pojasnjeno in naj opravijo svoje delo, medijem pa ne želim ničesar pojasnjevati.«