Lombardija

Število smrtnih žrtev v Italiji narašča, podlegel 62-letnik

J.P./STA
24. 2. 2020, 20.36
Posodobljeno: 24. 2. 2020, 21.28
Deli članek:

V Italiji se je z novim koronavirusom okužilo že več kot 220 ljudi, od tega jih je sedem umrlo. Žarišče izbruha je v Lombardiji.

Profimedia
Žarišče izbruha je v Lombardiji.

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Italiji se je povzpelo na sedem, med njimi jih je šest v deželi Lombardija. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Kasneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji. Šesta žrtev je starejši moški iz kraja Castiglione d'Adda, sedmi pa 62-letni moški.

Pred tem so poročali, da je zaradi koronavirusa umrla tudi starejša ženska, ki je imela raka, a so kasneje ugotovili drug vzrok smrti.

Kljub hitremu širjenju okužb konec tedna je danes število okuženih na severu Italije naraščalo počasneje in se je stabiliziralo, zagotavljajo prisojni. Kot je ocenilvodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli, število okuženih v Italiji in po svetu ni tako, da bi nakazovalo, da bo epidemija prerasla v pandemijo.

V vseh deželah na severu Italije z izjemo Doline Aoste zaradi novega koronavirusa veljajo izredni ukrepi. Do nedelje bodo zaprti vrtci, šole, univerze in kulturne ustanove. Odpovedane so kulturne in športne, pa tudi verski obredi in pogrebi. Te ukrepe so uvedli tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK), čeprav okužb še niso zabeležili.Narašča tudi število okuženih - po najnovejših podatkih jih je v Italiji več kot 220. Največ okužb, 172, so zabeležili v Lombardiji, sledita deželi Benečija (Veneto) z 32 primeri ter Emilija - Romanja z 18 okuženimi. Po tri primere okužb so zabeležili še v deželah Piemont in Lacij.

Italijanska vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa za torek v Rimu sklicala sestanek ministrov sosednjih držav, med njimi bo tudi slovenski pristojni minister Aleš Šabeder.