Zanimivosti

Tradicionalni slovenski recepti za puste sladkosti, ki ne smejo manjkati na nobeni mizi

Z.F.
25. 2. 2020, 07.00
Deli članek:

Naj vam tekne.

Dreamstime
Krhu flancati (po primorsko štraube)

Štula (dobrepoljska kašnata potica)

Tradicionalna jed, ki prihaja iz Dobrepolja

Sestavine: testo: 500 g moke (pol ostre, pol gladke), 25 g kvasa, 1 dl olja, 4 ali 5 dl mlačne vode, 2 čajni žlički sladkorja, 1 čajna žlička soli; nadev: 250 g prosene kaše, 500 g šunke, 5 strokov česna.

Priprava: V slani vodi dobrih 15 minut kuhamo proseno kašo, skupaj z grobo sesekljanim česnom. Kaša mora biti gosta, zato vodo dolivamo po občutku. Kuhano šunko narežemo na kocke in primešamo kaši, pustimo, da se ohladi. Medtem ko se hladi, pripravimo testo. Iz sestavin pripravimo gladko kvašeno testo. Pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Nato ponovno pregnetemo in razvaljamo v pravokotno obliko. Ohlajen nadev nato naložimo na sredino testa, tri centimetre na debelo. S testom ovijemo nadev in ga previdno položimo v namaščen pekač. Pustimo vzhajati še četrt ure, nato pa testo na več mestih prebodemo in pečemo v vnaprej ogreti pečici, pri 220 stopinjah Celzija, 30 minut.

Štula se je tradicionalno stregla le na pustno soboto, a poudarjajo, da tekne tudi druge dni v letu.

Ocvirkovka

Ocvirkovka ali špehovka velja celo za starejšo pustno jed, kot so krofi. Pripravi se kot potica ali kot »pogača«.

Sestavine: testo: 1 kocka kvasa, 500 g moke, 3,5 dl mleka, 1 jajce, pol žličke sladkorja, pol žličke soli; nadev: 100 g prekajene šunke (po želji), 200 g ocvirkov, 2 dl kisle smetane; za namastitev: žlica masti, 2 žlici drobtin in za premaz 1 jajce.

Priprava: Iz sestavin za testo pripravimo kvašeno testo in ga pustimo vzhajati dobro uro. Nato premesimo in še enkrat vzhajamo. Medtem v ponvi segrejemo ocvirke, da se maščoba razpusti, in postavimo na stran, da se ohladijo. Šunko narežemo na kocke. Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo pol centimetra na debelo. Premažemo s kislo smetano, potresemo z mlačnimi ocvirki in s šunko. Model namastimo in potresemo z drobtinami. Nadevano testo nato s pomočjo prta tesno zvijemo in položimo v model. Pokrijemo in vzhajamo 20 minut. Nato razžvrkljamo jajce in premažemo po vrhu. Pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija eno uro. Ko je ocvirkovka pečena, pustimo, da se ohladi, in narežemo.

Rožičevi žinkrofi (tudi žlinkrofi)

Značilna ribniška pustna sladica.

Sestavine: testo: 25 g svežega kvasa, 3 dl toplega mleka, 50 g sladkorja, 500 g moke (pol gladke, pol ostre), pol žličke soli, 50 g masla, 2 rumenjaka; nadev: 100 g rožičeve moke, 1,5 dl mleka, 30 g masla, drobno naribana limonina lupinica, 2 žlici ruma, 2 vaniljeva sladkorja, 1 dl smetane, 1 jajce, 50 g drobtin; ostalo: 2 beljaka za premaz, olje za cvrtje, sladkor za posip.

Priprava: Najprej iz sestavin dobro umesimo testo in ga vzhajamo na dvojno količino. Med vzhajanjem pripravimo nadev. V vroče mleko vmešamo mlete rožiče in dodamo preostale sestavine, razen jajc. Sestavine dobro premešamo, da nastane homogena zmes. Ko se nekoliko ohladi, dodamo še jajca. In po potrebi dodamo nekaj drobtin, da če masa ni dovolj gosta. Vzhajano testo nato prekucnemo na pomokano površino in razvaljamo na centimeter in pol debelo ter narežemo na pravokotnike, velike za dlan. Na sredino položimo žličko nadeva, robove premažemo z beljakom in čez nadev zapognemo testo, da dobimo pravokotne žepke. Robove dobro stisnemo, da med cvrtjem ne bo uhajal nadev. Žepke pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut. V vročem olju nato počasi scvremo vzhajane žinkrofe. Pečene potrosimo s sladkorjem v prahu.

Jogurtove miške

Sestavine: 1 jajce, 1 žlica ruma, 180 g navadnega jogurta, drobno naribana limonina lupinica, 60 g sladkorja v prahu, 200 g gladke moke, pol žličke soli, 1 pecilni prašek ali 1 zavitek suhega kvasa, olje za cvrenje, sladkor za posip.

Priprava: V skledi z električnim mešalnikom zmešamo vse sestavine, da dobimo gladko testo, brez grudic. Če je presuho, dodamo nekaj stopljenega masla. Nato testo pustimo počivati 30–45 minut. Še enkrat ga na hitro pregnetemo in pustimo počivati še 15 minut. Nato v lonec nalijemo olje in segrejemo. Olje je pripravljeno za peko, ko se okoli ročaja lesene kuhalnice, ki smo jo potopili v olje, začnejo delati mehurčki. Vzamemo jušno žlico, jo pomočimo v vroče olje in nato zajamemo testo ter ga položimo v olje. Cvremo počasi in postopoma, kot krofe. Ko je zlato rjavo na eni strani, obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Ocvrte miške s penovko poberemo iz olja in jih potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo še tople.

Krhki flancati (poprimorsko štraube)  

Sestavine: 250 g gladke moke, 4 rumenjaki, 50 g masla, 1 žlica sladkorja, pol žličke soli, 1 lonček kisle smetane, 1 žlica ruma, 1 žlička limoninega soka, 0,5 dl suhega belega vina, olje za cvrtje, sladkor za posip.

Priprava: Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico in dodamo preostale sestavine. Dobro zgnetemo, da postane testo gladko in voljno. Nato pustimo počivati dobre pol ure. Na pomokani površini nato testo razvaljamo, približno pol centimetra debelo. Z nožem ga razrežemo na pravokotnike ali kvadrate, velikosti približno 5 x 5 centimetrov. Na sredini naredimo dve zarezi. V segretem olju nato zlato ocvremo flancate. S penovko jih previdno poberemo iz olja in položimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami, ter potresemo s sladkorjem.

Kvašeni flancati (po prekmursko fanke)

Sestavine: 500 g gladke moke, pol žličke soli, 3 dl mleka, zavojček kvasa (približno 30–40 g), 60 g sladkorja, 80 g masla, 1 jajce, 4 rumenjaki, 1 žlica ruma, 1 žlička limonine lupinice, olje za cvrtje, sladkor za posip.

Priprava: V kozico zlijemo mleko in segrejemo do mlačnega. Odlijemo dober deciliter, vanj zdrobimo kvas in dodamo nekaj sladkorja ter dobro premešamo, da se kvas razpusti. Dodamo nekaj moke in pustimo, da kvasec vzhaja. V večjo skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Okoli potresemo sol. V jamico zlijemo kvasec, preostalo mleko, dodamo jajca in olje. S prsti dobro pregnetemo, da dobimo gladko in elastično testo. Testo oblikujemo v kepo, potresemo z malo moke in 45 minut pustimo vzhajati. Nato vzhajano testo stresemo na pomokano površino in razvaljamo na prst debelo. Iz testa izrežemo kvadrate ali pravokotnike in vmes dvakrat zarežemo. Flancate nato pokrijemo s prtičem in pustimo še malce vzhajati. V dovolj segreto olje, ko se okoli ročaja kuhalnice pojavijo mehurčki, počasi polagamo flancate z vzhajano stranjo navzdol. Zlato ocvremo na eni strani, nato obrnemo in cvremo še na drugi strani. Ocvrte flancate poberemo iz olja in položimo na brisačke. Posujemo s sladkorjem in serviramo.