Sklad kmetijskih zemljišč

Ljubljanska nadškofija že prejela dobrih 17 milijonov evrov odškodnine, čaka še štiri

S.R./STA
24. 10. 2019, 21.34
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 22.08
Deli članek:

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je po odločitvi ljubljanskega višjega sodišča Nadškofiji Ljubljana zaradi dolgotrajnega vračanja po drugi svetovni vojni nacionaliziranih gozdov že izplačal dobrih 17 milijonov evrov odškodnine, dolguje pa še štiri.

Profimedia
Skupaj bo nadškofiji tako izplačanih 21,17 milijona evrov, so pojasnili na skladu.

Na skladu so potrdili, da so sodbo Višjega sodišča v Ljubljani prejeli 22. oktobra. Višje sodišče je delno ugodilo pritožbi sklada in prvotno določen znesek, ki naj bi ga sklad izplačal ljubljanski nadškofiji, znižalo za 4,1 milijona evrov glavnice. "To se ugodno odraža tudi pri znesku zakonitih zamudnih obresti in stroških pravdnega postopka," so zapisali. 

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov s sredstvi za izplačilo odškodnin za neuporabo gozdnih zemljišč sicer ne razpolaga več. Izplačilo odškodnine za gozdna zemljišča je predvideno iz proračunskih sredstev gozdnega sklada, so pojasnili. Če bo 5. novembra izvedeno nakazilo, bo Nadškofiji Ljubljana tako izplačanih 21.169.561 evrov. 

Kot so na skladu navedli za STA, bodo o vložitvi izrednega pravnega sredstva na sodbo višjega sodišča še razmislili. 

Po informacijah časnika Dnevnik pa Ljubljanska nadškofija namerava vložiti izredno pravno sredstvo, saj naj bi sodišče zavrnilo naknadni zahtevek nadškofije po še višji odškodnini, ki so jo utemeljevali z razlago, da so v cerkvenih gozdovih v času, ko jih niso uporabljali, posekali več lesa, kot so lahko ocenili ob vložitvi tožbe za izplačilo odškodnine.