Nevarnosti

Veste, česa ni dobro na hitro pogrevati?

Z.F.
24. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Mikrovalovna pečica je postala skoraj obvezen kuhinjski pripomoček vsakega sodobnega stanovanja. V veliko pomoč nam je ob hitrem tempu življenja, saj lahko v njej hrano pogrejemo precej hitreje. A kljub vsemu ni dobro vsega pogrevati.

Dreamstime
Kljub praktični in vsestranski uporabi naj ne bo zmeraj prva izbira.

Če je mikrovalovna pečica odlična za pogrevanje že pripravljenih obrokov in hitro segrevanje vode za čaj ali mleka za kakav, pa nekaterih drugih živil ni priporočljivo pogrevati ali kuhati v mikrovalovni pečici. Veste, da vanjo ne spadajo neolupljena trdo kuhana jajca in mesni izdelki, prav tako ne materino mleko? Zakaj? Berite dalje.

Trdo kuhana jajca

Mikrovalovna pečica hrano segreva neenakomerno, zato v njej nikoli ne pripravljamo občutljivih živil. Nevarne mikroorganizme, kot je salmonela, uničimo šele pri 70 stopinjah Celzija, kar pri segrevanju v mikrovalovni pečici le težko dosežemo po celotnem kosu mesa.

Nenadno povišanje temperature v mikrovalovni pečici povzroči veliko količino pare v jajcu, ki se skozi lupino ne more dovolj hitro izločiti. Zaradi tega lahko jajce raznese. Najverjetneje se to ne bo zgodilo v mikrovalovni pečici, temveč takoj zatem, ko boste jajce dali na hladno. Da bi se izognili »črnemu scenariju«, vam svetujemo, da jajce pred segrevanjem olupite in narežete. Tako bo celotna površina jajca enako topla in preprečili boste neželeno eksplozijo.

Materino mleko

Številne matere hranijo svoje mleko za poznejšo uporabo, kar je dobro. A ga nikar ne segrevajte v mikrovalovni pečici. Mikrovalovi lahko mleku deloma spremenijo sestavo, prav tako se toplota v mikrovalovni pečici ne razporedi enakomerno in mleko je tako lahko za dojenčka prevroče oziroma ga celo opeče. Namesto pogrevanja v mikrovalovni pečici mleko raje segrejte v kopeli vroče vode, ki ste jo hitro segreli v mikrovalovni pečici.

Dreamstime
Priprava piščanca in večjih kosov mesa v mikrovalovni pečici ni primerna zaradi nevarnosti okužb z različnimi bakterijami in virusi.

Mesni izdelki

Špinača in druga listnata zelenjava lahko vsebujeta visoke koncentracije nitratov. Ti so sami po sebi sicer neškodljivi, a med kuhanjem v mikrovalovni pečici se lahko pretvorijo v nitrit oziroma nitrozamin, ki je kancerogen. 

Predelane mesnine in mesni izdelki, kot so salame, klobase in mleto meso, vsebujejo številne kemikalije in konzervanse, ki podaljšajo rok njihove uporabnosti. Znanstveniki so ugotovili, da se med segrevanjem v mikrovalovni pečici spremeni sestava mesa ter konzervansov in zato negativno vplivajo na naše zdravje. Študija, objavljena v reviji Food Control, je razkrila, da naj bi segrevanje predelanega mesa v mikrovalovni pečici spodbujalo oksidacijo holesterola.

Riž

Britanska agencija za hrano je potrdila, da kuhanje riža v mikrovalovni pečici ni priporočljivo, saj lahko zaradi preslabe toplotne obdelave povzroči zastrupitev. V nekuhanem rižu so spore številnih nevarnih bakterij in tudi plesni, ki kuhanje v mikrovalovni pečici preživijo. Po slabi toplotni obdelavi se spore še hitreje namnožijo, kar pa lahko privede do resnejših prebavnih motenj in zastrupitve. Riž zato zmeraj pripravljajte v pečici ali na kuhalniku.