Vodilni položaji

Šarec ostro proti spitzkandidatom: izrazil je podporo danski liberalki Vestagarjevi

A.S./STA
28. 5. 2019, 19.38
Posodobljeno: 28. 5. 2019, 19.39
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je danes v Bruslju potrdil nasprotovanje sistemu spitzenkandidatov in podporo danski liberalki Margrethe Vestager v bitki za vodilne položaje v EU. O slovenskem kandidatu ali kandidatki za evropski komisarski položaj pa pravi le, da "nekaj dramaturške napetosti še bo".

Bobo
Marjan Šarec

V evropski liberalni družini Alde ne podpirajo sistema spitzenkandidatov, po katerem naj bi predsednik Evropske komisije postal eden od vodilnih kandidatov evropskih strank za volitve, je spomnil Šarec ob prihodu na izredni vrh EU, ki bo dva dni po evropskih volitvah prvič razpravljal o imenovanjih na ključne vodilne položaje v EU.

"Naša kandidatka je Margrethe Vestager. Menimo, da je primerna za najvišjo funkcijo," je še poudaril. O drugih možnostih ni želel govoriti, češ da je prezgodaj za to, saj je vse odvisno od razvoja dogodkov.

Na vprašanje, kdo je njegov kandidat oziroma kandidatka za evropskega komisarja iz Slovenije, je Šarec odgovoril le, da "nekaj dramaturške napetosti še bo". "Nismo še tako daleč," je dodal.

Premier prav tako ni želel napovedovati sporočila tega vrha, češ da bomo to videli po koncu. Ne morem vnaprej govoriti. Če bi že zdaj vse vedeli, ne bi bilo treba priti na zasedanje, je dejal.

Na vprašanje, ali se strinja s tistimi, ki menijo, da desnosredinska EPP nima več moči za vodenje, pa je odgovoril, da zagotovo ne more biti, kot je sedaj, ko so v rokah EPP vse funkcije, saj to ni dobro.