Krivde ne priznava

60-letni Martin pijan zbil kolesarja Andreja in ga pustil umreti sredi ceste

S.S.
28. 5. 2019, 19.30
Posodobljeno: 28. 5. 2019, 19.52
Deli članek:

Včeraj je bil za 60-letnega Martina Ojsterška na okrožnem sodišču izpeljan predobravnavni narok. Ojsteršek, ki je obtožen nevarne vožnje s smrtnim izidom in zapustitve poškodovanca brez pomoči, krivde ne priznava.

Bobo
Fotografija je simbolična

Tragična nesreča, usodna za 50-letnega kolesarja Andreja G., se je zgodila v zgodnjih jutranjih urah 13. oktobra lani na Opekarski ulici v Ljubljani.

Tožilstvo bo podrobnosti iz obtožnice predstavilo ob začetku glavne obravnave, katere datum bo sodišče še določilo, policisti pa so takrat po dogodku poročali, da voznik osebnega avtomobila hitrosti in vožnje ni prilagodil izredno slabi vidljivosti zaradi megle, zaradi česar je s sprednjim vogalom avta trčil v kolesarja. Voznik je nato ustavil v križišču Opekarske ceste in Ceste na Loko, stopil iz avta ter pogledal, kaj se je zgodilo, se usedel nazaj v avto in se odpeljal v smeri proti Poti na Rakovo Jelšo. Ubežnika so policisti hitro prijeli doma in izkazalo se je, da je vozil pijan.

Kolesar naj bi sam nenadoma zavil v smrt

»Glede na okoliščine te prometne nesreče, v kateri sem bil udeležen, krivde ne priznavam,« je včeraj dejal obtoženi Martin Ojsteršek, ko ga je sodnica Klavdija Bercieri vprašala o morebitnem priznanju očitkov. Ob tem je poudaril, da ni povzročitelj te nesreče, jo je pa brez uspeha na vsak način hotel preprečiti. Priznal je sicer, da je storil napako, ko je pijan sedel za volan, a je po lastnih besedah vozil previdno, do doma je imel le nekaj sto metrov, pijan pa je bil tudi oškodovanec, ki je s kolesom nenadoma zavil pred njega oziroma proti sredini vozišča.

S tremi izvedenci do vseh okoliščin nesreče

Zagovornik obtoženca, odvetnik Andrej Miklič, je sodišču za razjasnitev vseh okoliščin predlagal zaslišanje sodnih izvedencev cestnoprometne stroke, medicine in strojništva. Prvi naj ugotovi točno mesto, vzrok in jakost trčenja ter vidnost kolesarja, ki po besedah obtoženega ni bil ustrezno osvetljen z lučkami in odsevniki. Drugi naj glede na ugotovitve prvega pojasni zmožnost varne vožnje kolesarja in v kolikšni meri je njegova opitost prispevala k tragediji. Izvedenec strojne stroke pa naj pojasni mehanizem delovanja ABS-zavor na beemveju obtoženca, ki pravi, da pred trčenjem ni zaviral, ampak je nesrečo poskušal preprečiti z »manevrom zavijanja«, kar je po Mikličevih besedah v nasprotju z ugotovitvami ogleda, da so bile na cestišču vidne sledi zaviranja.

Obramba tudi za rekonstrukcijo dogajanja

Odvetnik Miklič je sodišču predlagal še, da pridobi pokojnikovo kolo in opravi rekonstrukcijo dogajanja kritičnega dne, pa tudi zaslišanje dveh obtoženčevih prijateljev in žene, da bi spregovorili o njegovem odklonilnem odnosu do alkohola in siceršnjem življenjskem slogu.

Zadnjo besedo glede dokaznih predlogov bo imelo sodišče, ki bo, kot rečeno, datum začetka sojenja še določilo. Za nevarno vožnjo s smrtnim izidom Ojsteršku grozi od enega do 12 let zapora in prepoved vožnje motornega vozila, za zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči pa od tri mesece do pet let zapora.