Smrtna kazen

Še dva Francoza obsojena na smrt, ker sta se pridružila Islamski državi

A.S./STA
28. 5. 2019, 17.35
Deli članek:

Sodišče v Bagdadu je danes na smrt obsodilo še dva francoska državljana, ker sta se pridružila skrajni skupini Islamska država (IS). V Iraku je bilo od nedelje na smrt obsojenih že šest francoskih pripadnikov te džihadistične skupine.

Profimedia
Džihadisti Islamske države.

33-letni Brahim Nejara in 32-letni Karam El Harchaoui sta bila v skupini 12 francoskih državljanov, ki so jih v Siriji zajeli uporniki in jih januarja izročili iraškim oblastem.

Irak je v zadnjih mesecih sprejel več tisoč džihadistov, med njimi tujcev, ki so jih v bojih proti IS v sosednji Siriji zajele Sirske demokratične sile.

Od nedelje so bili na sodišču v Bagdadu na smrt obsojeni še štirje francoski državljani - Kevin Gonot, Leonard Lopez, Salim Machou in Mustapha Merzoughi.

Brahim Nejara je bil po podatkih francoskega centra za analizo terorizma vpleten v novačenje tujih borcev za IS. Enega od svojih bratov naj bi prepričal, da je izvedel napad v Franciji, povezan pa naj bi bil tudi z enim od samomorilskih napadalcev v napadih v Parizu leta 2015. V Sirijo je odšel leta 2014, ko je IS zasedla obsežna območja v Iraku in Siriji in na njih razglasila kalifat.

Karam El Harchaoui je leta 2014 v Sirijo odšel iz Belgije. Po poročanju belgijskih medijev so njegov mlajši brat in njuni ženi Belgijki prav tako člani IS.

Preostale francoske državljane čaka sojenje v prihodnjih dneh. Tudi oni so obtoženi po zakonu, ki predvideva smrtno kazen za članstvo v teroristični skupini, tudi za tiste, ki se niso borili.