Svet

Prvi Francozi obsojeni na smrt, ker so se pridružili Islamski državi

J.P.
27. 5. 2019, 08.58
Posodobljeno: 27. 5. 2019, 09.01
Deli članek:

Iraško sodišče je na smrt obsodilo tri Francoze, ki so bili spoznani za krive pridružitve Islamski državi.

Profimedia
Imajo 30 dni, da se pritožijo (fotografija je arhivska).

Trojica – Kevin Gonot, Leonard Lopez in Salim Machou – ima 30 dni, da se pritoži na razsodbo. Zavezniške sile so v Siriji sicer zajele 12 francoskih državljanov, ki so jim nato sodili v Iraku. Omenjeni trije so prvi iz Francije, ki so obsojeni na smrt.

Uradni Pariz se je razsodbo sodišča v Bagdadu še ni odzval. Francoski predsednik Emmanuel Macron je sicer februarja dejal, da gre za suvereno pravico Iraka, poroča BBC.

Kdo so?

32-letni Gonot z jugovzhoda Francije naj bi v Sirijo vstopil iz Turčije, da bi se pridružil skupini Fronta al Nusra, nato pa končal v vrstah Islamske države. V Siriji so ga decembra 2017 aretirali skupaj z mamo, ženo in polbratom. Francosko sodišče ga je v odsotnosti obsodilo na devet let za rešetkami. 41-letni Machou naj bi bil član celice Islamske države – tvorili so jo evropski borci –, ki je izvajala napade v Iraku in Siriji ter jih načrtovala v Parizu in Bruslju. Lopez, 32-letni Parižan, je z ženo in dvema otrokoma odpotoval v Mosul na severu Iraka, preden je prišel v Sirijo.

Lopezov odvetnik Nabil Boudi trdi, da je bila trojica obsojena zgolj na podlagi niza zaslišanj v bagdadskih ječah, še piše BBC.

Zakaj v Irak?

Islamska država je nekoč nadzirala precejšnje ozemlje, ki se je raztezalo čez Sirijo in Irak. Po letih bojev je Irak proti koncu leta 2017 na svoji strani meje razglasil zmago. Na sirski strani je glavno ofenzivo vodilo zavezništvo arabskih in kurdskih sil, ki uživa ameriško podporo, imenovano Sirske demokratične sile. Te so zadnjo džihadistično utrdbo zavzele marca letos. Zajeli so približno tisoč tujih borcev, kakor tudi ženske in otroke. Irak se je ponudil, da sodi vsem tujim borcem, ki jih ima v pesti omenjeno zavezništvo. Več sto jih je tako romalo v Irak, a zaenkrat usmrtitev še ni bilo.