Primerjava z letom 2014

Kdo je zmagovalec? SDS izgubila enega poslanca, SD pa enega pridobila

G.G./STA
27. 5. 2019, 07.00
Posodobljeno: 27. 5. 2019, 07.15
Deli članek:

Po mnenju analitika Andraža Zorka je SDS na nek način poraženka volitev, saj je v primerjavi z zadnjimi evropskimi volitvami enega poslanca izgubila. Zmagovalka volitev se mu zdi SD, to stranko pa izpostavlja tudi analitik Rok Čakš.

STA
V taboru SD so več kot zadovoljni: Milan Brglez in Tanja Fajon bosta v Bruslju, Dejan Židan pa kot šef v Ljubljani.

Analitik javnega mnenja pri agenciji Valicon Zorko je SD za največjo zmagovalko teh volitev izpostavil zato, ker v Evropski parlament pošilja dva poslanca, to sta Tanja Fajon in Milan Brglez. Poleg tega pa je SD v primerjavi z volitvami pred petimi leti število glasov skoraj potrojila.

Tik ob bok SD je postavil LMŠ, ki v Bruselj prav tako pošilja dva poslanca - Ireno Jovevo in Klemna Grošlja. "LMŠ je uspel veliki met z dvema poslancema, poleg tega je dobila približno 74.000 glasov, kar je nadpovprečen količnik glede na parlamentarne volitve," je dejal.

Vladajoča LMŠ je z volilnim rezultatom sicer zaostala za koalicijsko partnerico SD, a njen nastop na evropskih volitvah je za uspešnega ocenil tudi Čakš. "Stranka namreč še nima izgrajene strukture od spodaj navzgor, ki ob nizki udeležbi precej šteje," je pojasnil in dodal, da v notranjepolitičnem smislu rezultat evropskih volitev krepi vlogo SD nasproti LMŠ, hkrati pa dodatno slabi položaj stranke DeSUS in še posebej SMC

Največja poraženka Levica

Analitika se strinjata, da je največja poraženka teh volitev stranka Levica. "Imela je odlično izhodišče ter spitzenkandidatko na evropski ravni, a je tekom kampanje z nespretnimi nastopi zapravila poslansko mesto, ki ga je praktično držala v roki," je povzel Čakš.

Tudi Zorko meni, da je "Levica naredila kar nekaj napak". Največja napaka Levice je bila nosilka liste Violeta Tomić kot hkratna vodilna kandidatka Evropske levice, ki se po njegovih besedah ni izkazala na evropskem odru. To je Levici odneslo tistih nekaj tisoč glasov, ki so ji danes zmanjkali do poslanskega mandata, za katerega smo vsi menili, da ima zagotovljenega. 

Prav tako je med poraženke volitev uvrstil stranko DeSUS z nosilcem liste Igorjem Šoltesom. "Izgubili so pravzaprav dvakrat," je dejal Zorko. Ob tem je omenil izgubo poslanskega mandata stranke DeSUS in tudi izgubo poslanskega mandata Šoltesa, ki je pred volitvami pred petimi leti na hitro ustanovil lastno stranko in jo nato zapustil, zdaj pa prišel k DeSUS.

STA
Marjan Podobnik si mane roke. SLS si je priigrala enega poslanca.

Pomembnih pet odstotkov SLS

Največ glasov je dobila skupna lista SDS in SLS, ki jo bodo v Evropskem parlamentu zastopali Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič. "Izkazalo se je, da je zmagovalna lista s povezovanjem naredila ključni korak k uspehu in zmagi," je dejal Čakš. SLS je k uspehu skupne liste doprinesla pomembnih pet odstotkov glasov (od vseh oddanih na volitvah) ter enega poslanca, ki ga je po njegovih besedah upravičeno osvojila sama.

Zmaga skupne liste SDS in SLS je prepričljiva, je opazil tudi Zorko. A hkrati je spomnil, da je imela SDS doslej tri poslance v Evropskem parlamentu, zdaj pa je dobila dva. "Po mojih izračunih bi SDS tudi brez sodelovanja SLS dobila sama dovolj glasov, da bi imela tri poslance," je dejal. Na nek način je SDS po njegovih besedah pravzaprav poraženka, ker ima mandat manj.

Trije mandati so nekoliko zasenčili dejstvo, da je SDS enega izgubila in bo v prihodnje imela zgolj še dva evropska poslanca, meni tudi Čakš.

Izenačeno

S tem je prišlo tudi do sprememb na slovenski desnici. Razmerje med desno in levo sredino je torej po novem 4:4, kar je predvsem posledica uspešnejše mobilizacije levosredinskih strank v okrajih, kjer so te močne, je povedal Čakš. Najvišja volilna udeležba je namreč bila v ljubljanskih in gorenjskih okrajih, medtem ko je bila v nekaterih štajerskih in dolenjskih, kjer so tradicionalno močne desnosredinske stranke, občutno nižja.

Med preostalimi strankami, ki so nastopile na tokratnih volitvah, večjih poražencev ali zmagovalcev ni, je pa Zorko omenil listo Povežimo se, ki je dobila manj glasov kot Pirati sami pred petimi leti. Opazil je tudi malo zmago SMC. Ta je sicer na evropskih volitvah dosegla razmeroma slab rezultat, a je hkrati dobila nazaj deseti mandat v DZ na račun Brgleza, ki odhaja za evropskega poslanca na listi SD. NSi je na istem kot je bila - prej je imela enega poslanca, zdaj ima eno poslanko, namreč Ljudmilo Novak. "Nič niso izgubili s tem, da na volitve niso šli s SLS, ni pa jim veliko manjkalo, da niso prišli še do drugega poslanca," je dejal Zorko. Izbrati za nosilko liste slovenske stranke koroško Slovenko je bil eksperiment, ki se ni posrečil, pa je dejal o rezultatu stranke SAB. Morda je bilo za kaj takšnega še prezgodaj, je ocenil.