Triumf žensk

Osvojile so največ preferenčnih glasov: Tanja Fajon, Irena Joveva in Romana Tomc

G.G.
27. 5. 2019, 08.02
Posodobljeno: 27. 5. 2019, 08.43
Deli članek:

Prva tri mesta so osvojile ženske. Romana Tomc je celo prehitela nosilca liste Milana Zvera.

STA
Tanja Fajon, Irena Joveva in Romana Tomc so prejele največ preferenčnih glasov. Evropska poslanka bo tudi Ljudmila Novak.

"Zlato medaljo" je osvojila poslanka SD Tanja Fajon. Volilci so ji namenili 53,472 glasov, kar je slabih 61 odstotkov vseh preferenčnih glasov. Za Fajonovo bo to že tretji mandat v Evropskem parlamentu. Delo bo verjetno nadaljevala na področjih, kjer je bila aktivna že sedaj - na področju človekovih pravic, boja proti nestrpnosti, ksenofobiji, sovražnosti in lažnim novicam. "Delala pa bom seveda tudi za socialno pravično Evropo" je dejala Fajonova.

STA
Zlata medalja Tanja Fajon, srebro Irena Joveva, bron Romana Tomc.

Kljub številnim kritikam o medlih nastopih na televizijskih soočenjih se je izvrstno odrezala tudi prva na listi LMŠ Irena Joveva. Nekdanja novinarka ima za sabo 41,804 volivce in bo kot novinka vstopila med okrepljene liberalce (Alde). Napoveduje, da bo zagovarjala predvsem socialne teme in mladinsko problematiko. Želi si sodelovanja s strankami oziroma političnimi skupinami, ki imajo podobna stališča kot LMŠ, predvsem pa so proevropske.

Sijajen je tudi dosežek Romane Tomc. Izkušena političarka je krepko prehitela nosilca liste Milana Zvera. Zbrala je dobrih 40 tisoč preferenčnih glasov, Zver pa »le« 26.000. Pred petimi leti je prejel 58 tisoč glasov. Romana Tomc sicer pravi, da EU čaka še veliko dela na področju pokojnin, starejših. Temu se bo tudi najbolj posvetila in upa, da ji uspe "premakniti kakšen kamenček naprej".

DVK
Rezultati volitev.