Napetosti

Šarec in premier Severne Makedonije pozvala k umiritvi strasti na Kosovu

A.S./STA
28. 5. 2019, 15.42
Posodobljeno: 28. 5. 2019, 15.42
Deli članek:

Slovenski premier Marjan Šarec in premier Severne Makedonije Zoran Zaev, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji, sta glede današnjih napetosti na Kosovu izpostavila pomen ohranitve miru v regiji.

STA
Zaev je obe strani pozval k umiritvi strasti, saj lahko nepredvidljivi koraki naredijo nepopravljivo škodo na krhkem Zahodnem Balkanu, ki je znan kot sod smodnika.

Šarec je v odgovoru na novinarsko vprašanje po pogovorih, kako komentirata napetosti na Kosovu, izrazil upanje, da bo "tako evropska politika, kot tudi politika obeh držav znala najti rešitve za to, da se ohrani mir. Kajti tam, kjer ni miru, je vse drugo zaman".

Na skupni novinarski konferenci z Zaevom je izpostavil izjemen pomen integracije Zahodnega Balkana v EU in začetek pogajalskega procesa Severne Makedonije z EU, ki je dosegla velik napredek na tej poti, za mir v regiji. "Lahko se pogovarjamo o gospodarstvu, lahko se pogovarjamo o kulturi, lahko se pogovarjamo o vsem mogočem," za vse to pa je temeljni pogoj mir, je pristavil.

Zaev je obe strani pozval k umiritvi strasti, saj lahko nepredvidljivi koraki naredijo nepopravljivo škodo na krhkem Zahodnem Balkanu, ki je znan kot sod smodnika.

Incidenti na Kosovu

S Kosova danes poročajo o incidentih, potem ko so pripadniki specialne enote kosovske policije zgodaj davi na severu Kosova prijeli okoli 30 ljudi, od tega 23 Srbov, so poročali srbski mediji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi dogajanja odredil polno bojno pripravljenost srbske vojske.