Preprečevanje podorov

Višje investicije pri zaščiti brežin

A.S./STA
28. 5. 2019, 17.42
Deli članek:

Slovenija je zaradi raznolikosti reliefa, geoloških značilnosti in podnebja močno podvržena plazovom in podorom, zato direkcija za infrastrukturo v luči podnebnih sprememb v zadnjih letih krepi tudi sistem zaščite brežin. Med večjimi naložbami direkcija izpostavlja sanacijo brežine pod gradom Brol ter gradnjo galerij Zala in Šklendrovec.

PU Nova Gorica
Skalni podor pri Solkanu.

Kot smo pisali, smo se srečali s tremi večjimi podori.

Na današnji novinarski konferenci je namestnica direktorja direkcije Lilijana Herga spomnila, da je več kot 15.000 kubičnih metrov materiala februarja zdrselo v Zagorju, aprila so podor zabeležili na Ljubelju, maja pa še na solkanski kolesarski poti.

Suzana Svetličič iz inženirskega podjetja DRI upravljanje investicij je pojasnila, da je v Zagorju prišlo do porušitve 80-metrske brežine, pri čemer je zdrselo več kot 15.000 kubičnih metrov materiala. Sanacija se še izvaja, bodo pa ob koncu vzpostavili alarmni sistem za primere večjih možnih ponovnih porušitev. Prav tako bodo v Zagorju vzpostavili monitoring za evidentiranje začetnih premikov, je dodala.

Aprila se je zgodil še skalni podor na Ljubelju, kjer je prišlo do porušitve bloka v velikosti 400 kubičnih metrov. Na cesto in rečno strugo je zdrselo 120 kubičnih metrov materiala. Ker je bilo ugotovljeno, da do podobnih podorov še lahko pride, so se po besedah Svetličičeva odločili za sanacijo, ki bo zdržala podobne nalete.

PGD Podljubelj
Cesta na Ljubelj je bila zaprta zaradi skalnega podora.

Na Ljubelju nameravajo zgraditi 200 metrov dolg in šest metrov visok kamnit nasip, armiran z jekleno mrežno konstrukcijo. S sanacijo nameravajo začeti junija, končana pa naj bi bila v mesecu in pol.

Ta mesec se je zgodil še podor na kolesarski poti pri Solkanu, podorna količina pa je znašala 70 kubičnih metrov. Prvi urgentni ukrep je, da se ta odstrani in obnovi porušeno lovilno ograjo, je dejala Svetličičeva in dodala, da bodo nato izvedli pregled in če bo potrebno, bodo izvedli še nadaljnje ukrepe.

Kot enega večjih podorov in primer zahtevnejše sanacije v zadnjih letih je izpostavila še podor pri cementarni Lafarge februarja 2016, kjer je prišlo do podora 350 kubičnih metrov materiala. Pri tem dogodku sta bili dve osebi poškodovani, cesta in infrastrukturni objekti pa so bili popolnoma uničeni, je izpostavila. Sanacija podora je bil prvi tak primer, da se je v sklopu vzpostavitve prevoznosti zaradi izjemno velike ogroženosti izvedla celovita sanacija, zaključena pa je bila v rekordnih 40 dneh.

Kar se tiče naložb, ima direkcija po besedah Karmen Cian iz sektorja investicij trenutno v delu tri večje projekte, nekateri so v izdelavi, drugi v projektiranju. Gre za sanacijo brežine pod gradom Brol ter gradnjo galerije Zala, ki sta že v izvajanju, prihodnje leto pa nameravajo začeti še z gradnjo galerije Šklendrovec v Zagorju, za katero so nedavno zaključili projektiranje.