Prevlada novincev

Pričakovani in presenetljivi zmagovalci v manjših občinah

G.G.
2. 12. 2018, 22.42
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 22.55
Deli članek:

Drugi krog lokalnih volitev je bil zanimiv in napet tudi v nekaterih manjših občinah. Obdržalo se je le 11 dosedanjih županov.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Začnimo na Gorenjskem. Na županski stolček bo po odhodu Franca Kramarja v parlament prevzel Jože Sodja. S 57 (odstotki) proti 43 je premagal nekdanjega znanega novinarja Bojana Travna. Jesenice pa bo prevzel prav novinar Blaž Račič. Precej gladko (65:35) je premagal aktualnega župana Tomaža Toma Mencingerja. V Tržiču so nekateri pričakovali povratek kontroverznega Pavla Ruparja, a je prepričal le 35 odstokov volivcev. Župan ostaja Borut Sajovic. V Naklem je Ivan Meglič premagal Marka Mravljo, v Škofji Loki Tine Radinja Roberta Straha.

Bobo
Travnu ni uspelo.

Na Obalo

Pirančani so se v drugem krogu županskih volitev odločali med političnim novincem Đeniom Zadkovićem in Tomažem Gantarjem, ki je sicer kandidiral s podporo volivcev, vendar gre za izkušenega politika, nekdanjega ministra in župana. Presenetljivo gladko (61:39) je triumfiral lastnik priljubljenega fotostudia Zadković. V Izoli bo župana Igorja Kolenca, ki se po dveh mandatih ni potegoval za novega, nasledil Danilo Markočič, ki ima precej političnih izkušenj in pozna ustroj in delovanje občine, saj je bil že vodja kabineta županje in občinski svetnik, prav tako je nekaj časa vodil izolsko turistično združenje. V drugem krogu je (61:39)  premagal direktorja izolskega zdravstvenega doma Evgenija Komljanca.

Nazaj proti celini

V Sežani je zmagal David Škrabar. Soliden odpor mu je nudil Andrej Sila (56:44). Občino Renče-Vogrsko bo upravljal Tarik Žigon. S 54:46 je ugnal Rajka Lasiča. Idrijo je gladko zavzel Tomaž Vencelj (74:25). Drugo mesto bo bolj slaba tolažba za Mirando Groff Ferjančič. V sosednjem Cerknem bo županoval Gašper Uršič

Okolica Ljubljane

Pomembna občina - Domžale. Zmaga aktualnega župana Tonija Dragarja, čeprav so nekateri več možnosti pripisovali Metodu Marčunu - ušteli so se za 5 odstotkov. Prav tako pomemben Kamnik. Veselje NSi. Zmagal je njihov kandidat Matej Slapar. Ugnal je Igorja Žavbija iz Šarčeve LMŠ. Vrhniko je osvojil Daniel Cukjati. Slabi trije odstotki so zmanjkali Petru Gabrovšku. V občini Velike Lašče je slavil Tadej Malovrh. Končno še ena ženska. V Lukovici bo županovala Olga Vrankar. V Moravčah velika vrnitev nekdanjega "aferaškega" veleposlanika Milana Balažica. Zmagal je za dober odstotek. Šmartno pri Litiji - Rajko Meserko. Gornji Grad - za las Anton Špeh.

Bobo
Milan Balažic bo župan Moravč.

Dolenjska

V Brežicah bo občino še naprej vodil Ivan Molan, ki je v drugem krogu zbral 54,92 odstotka glasov. V Šentjerneju bo tudi naslednja štiri leta občino vodil Radko Luzar, ki je s 68,46 odstotka zbranih glasov porazil nekdanjega župana Franca Hudoklina. V Črnomlju je novi župan s 72,9 odstotka glasov postal Andrej Kavšek. Novega župana imajo v Šentrupertu, kjer je s 53,55 odstotka glasov zmagal Andrej Martin Kostelec. Novega župana ima tudi Žužemberk, kjer je dosedanjega župana Franca Škufco nasledil Jože Papež, ki so mu volivci namenili 57 odstotka glasov. V Dolenjskih Toplicah se je z 61,16 odstotka glasov na čelo občine po osmih letih vrnil prvi topliški župan Franci Vovk. Tudi v Kostelu so prešteli že vse glasove, s 66,32 odstotka glasov je zmagal Ivan Črnkovič (afera Patria mu očitno ni škodovala). V Šmarjeških Toplicah po dveh tretjinah preštetih glasov s 54,69 odstotka glasov vodi Bernardka Krnc.

STA
Marko Funkl

V Zasavju je bilo napeto v Hrastniku. Tam bo naslednja štiri leta župan Marko Funkl, 34-letni borec za pravice prekarcev. V Braslovčah bo nov župan Tomaž Žohar. Vitanje ostaja v rokah Slavka Vetriha, v Slovenskih Konjicah pa se kot župan poslavlja Miran Gorinšek. Za tri odstotke bolj prepričljiv je bil kandidat SD Darko Ratajc. Šmarje pri Jelšah - Matija Čakš, Poljčane - ostaja aktualni župan Stanislav Kovačič

Okolica Maribora

Lovrenc na Pohorju je izvolil za novega župana Marka Rakovnika, Ruše so izbrale Urško Repolusk, Kungota Tamaro Šnofl, Pesnica Gregorja Žmaka, Miklavž na Dravskem polju pa Egona Repnika

Še bolj na vzhod

Primož Lavre
Roman Leljak bo župan. Bo še čas za delo v arhivih?

Aktualni županji Ljutomera Olgi Karba so volivci zaupali nov mandat. Prejela je 55 odstotkov glasov, protikandidat Dejan Karba pa 45 odstotkov. V Gornji Radgoni je medtem zmagal Stanislav Rojko (71), v Radencih pa javnosti dobro znani "raziskovalec arhivo" Roman Leljak (53). Slavje za SDS v Apačah - Andrej Steyer in v Vidmu pri Ptuju, kjer bo župan Branko Marinič - nekdanji poslanec, ki je prepisoval pri izpitu iz nemščine. Tišina še naprej pripada Francu Horvatu (SLS), v Cankovi pa bo župan Danilo Kacijan. V Dornavi je za mišjo dlako prevladal Janko Merc, v Ormužu pa bo župan Danijel Vrbnjak. Turnišče - Branko Horvat in Lendava Janez Magyar.