Mestne občine

V Novi Gorici in v Slovenj Gradcu imajo po tesni bitki nova župana

G.G./STA
2. 12. 2018, 20.29
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 23.37
Deli članek:

Kje je (bilo) poleg Kopra najbolj napeto. V Novi Gorici in Slovenj Gradcu.

STA
Klemen Miklavič -nov novogoriški župan

V Novi Gorici je zadnjih osem let vladal Matej Arčon, tokrat pa ga je, kot kaže po preštetih 97,89 odstotkih glasov, ugnal Klemen Miklavič. Prejel je 51,82 odstotka glasov, Arčon pa 48,18. V prvem krogu je sicer več glasov dobil aktualni župan (37), medtem ko je izzivalec prejel 25 odstotkov - dovolj, da je prišel v finale.

Klemen Miklavič je svoj program strnil v dve točki - dostojno življenje za vse občane in delovna mesta. Prebivalcem občine mora biti življenje v njej dostopno in v zadovoljstvo, da bodo ostajali na Goriškem, je prepričan županski kandidat.

Arčonova vizija je bila zelena in napredna mestna občina, v kateri se ljudje dobro počutijo. Vse pomembnejši je na Goriškem turizem, kjer so pomemben korak naredili s preseganjem občinskih meja in povezovanjem in to želijo tudi nadaljevati.

V Slovenj Gradcu čas za Kluglerja

STA
Tilen Klugler

Podobno tesno je bilo v Slovenj Gradcu. Tudi v tej mestni občini se je zgodila sprememba. Aktualnega župana Andreja Časa (48,62 odstotka), je premagal izzivalec Tilen Klugler (51,38). Kdo je Klugler? 42-letni diplomirani upravni organizator, zaposlen kot kot direktor občinskega javnega zavoda Spotur. Kandidiral je s podpisi volivcev, podprle so ga tudi SD, SMC, DeSUS in dve neodvisni listi, pred drugim krogom pa še SLS. Poklicno pot je začel leta 2001 na Mestni občini Slovenj Gradec, kjer je bil zaposlen do leta 2009, med drugim kot v. d. direktorja občinske uprave. V volilnem programu je na prvo mesto postavil varnost občanov. Je ljubitelj športa, nekoč je aktivno treniral rokomet. Letos je za projekt Donirana hrana prejel visoko priznanje Lions kluba na področju prostovoljstva.

Rakovec bo iskal konsenz

STA
Matjaž Rakovec

V Kranju je gladko slavil Matjaž Rakovec. Po dveh tretjinah preštetih glasov je prejel 67 odstotkov glasov. Rakovec se je v prvi izjavi zahvalil vsem, ki so šli danes v drugem krogu županskih volitev na volišča. Po delnih neuradnih podatkih občinske volilne komisije Rakovec po 85 odstotkih preštetih glasovnic pred Stevanovićem vodi s 67 odstotki prejetih glasov.

"Zdaj sledi prespana noč in potem verjetno sestanek z občinsko upravo in dosedanjim županom, tudi o tem, kdaj bo prevzem, prva seja mestnega sveta. Seveda moramo počakati še uradne rezultate," je v izjavi za medije dejal Rakovec.

Glede dela v mestnem svetu je napovedal, da bo zelo delal na tem, da se povezujejo in dosežejo konsenz. Pri tem ima dober občutek in meni, da ne bo velikih problemov. Volilna kampanja je bila po njegovem mnenju korektna, kar je tudi dobra popotnica za delovanje mestnega sveta.