Napeto

Se Popovič poslavlja?

J.P./STA
2. 12. 2018, 19.32
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 21.21
Deli članek:

V volilnem štabu aktualnega koprskega župana Borisa Popoviča je bilo v pričakovanju prvih delnih izidov precej mirno. Podobno kot v štabu aktualnega župana se ljudje zbirajo tudi v štabu njegovega izzivalca Aleša Bržana.

STA
Boris Popovič

Javnomnenjske ankete kažejo na tesen izid v Kopru, zato je razpoloženje v obeh štabih napeto. Po 78,69 odstotka preštetih glasov bolje kaže Alešu Bržanu – po delnih neuradnih izidih je dobil 53,10 odstotka glasov.

Koper živi

V Popovičevem štabu v Žusterni je bilo ob zaprtju volišče še povsem mirno, ko pa je med podpornike prišel župan Popovič, se je tudi vzdušje razživelo. Popovič je bil ob prihodu kritičen do predvolilnih soočenj in dejal, da je bila predvolilna kampanja "zelo nizka".

"Govorili smo samo o nekem karakterju in kako se jaz obnašam," le malo ali nič pa o programih, je ocenil aktualni župan. "Koper je poln, Koper živi, večina je ponosna na lastno mesto," je prepričan.

"Šestnajst let smo delali, iz Kopra smo naredili čudo," je nadaljeval Popovič, ki meni, da je večina Koprčanov ponosnih na to, kako se je občina razvila v tem obdobju. Na vprašanje, ali bo v primeru zmage kaj spremenil svoje delovanje, je zatrdil: "Jaz sem dober človek, jaz imam svojo družino zelo rad, jaz imam rad ljudi." Po njegovem mnenju so mu pred štirimi leti očitali sodne postopke in davčno utajo, "tokrat je bila pa mantra karakter".

Kot je še dodal, v Kopru ni strahovlade: "Tukaj ni nobenih nadžupanov, tukaj ni nobenega ozadja."

STA
Aleš Bržan

Aktualni koprski župan je še ugotavljal, da ima očitno še vedno veliko podpornikov, a je priznal, da je v zadnjih dveh tednih razmišljal tudi o možnosti, da ne zmaga. "Pripravljen sem na to, če se bo zgodilo, pripravljen sem na podjetniško pot naprej," je dejal in dodal, da bodo v tem primeru skrbeli, da bo oblast, ki ga bo nadomestila, delala, kot je obljubila pred volitvami.

V prvem krogu županskih volitev v Kopru pred dvema tednoma je Boris Popovič (Koper je naš/Slovenija za vedno) dobil 44,6 odstotka, Aleš Bržan (Lista Aleša Bržana) pa 30,4 odstotka glasov.

Že drugič

Tudi v Bržanovem štabu se ljudje počasi zbirajo. Kot je povedal Bržan, je razpoloženje nekoliko napeto, je pa prepričan, da bi ob visoki volilni udeležbi prišlo do spremembe v koprski mestni hiši. Bržan, ki se za županski stolček poteguje že drugič, je dodal, da je bil do prvega kroga tudi tiskovni predstavnik in oblikovalec, se je pa zadnja dva tedna pripravljal na soočenja.

Še višja volilna udeležba

Tako Popovič, ki se poteguje za peti zaporedni županski mandat, kot tudi Bržan sta že v izjavah ob oddaji glasov danes ocenila, da bo volilna udeležba dobra. V prvem krogu pred 14 dnevi je ta bila nad državnim povprečjem in z 58 odstotki sploh za Koper zelo visoka.