Izgredi

FOTO: Razmišljajo, da bi v Parizu razglasili izredno stanje

J.P./STA
2. 12. 2018, 15.40
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 18.32
Deli članek:

Po izgredih na protestih v Parizu v soboto je bilo po zadnjih podatkih policije aretiranih 412 oseb, od tega jih je 378 še vedno v priporu. Ranjenih je bilo 113 ljudi, med njimi 23 pripadnikov varnostnih sil.

Profimedia
Ranjenih je bilo 113 ljudi, med njimi 23 pripadnikov varnostnih sil.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem danes v Parizu obiskal Slavolok zmage, ki so ga protestniki poškodovali.

Po vsej državi se je po ocenah policije zbralo več kot 135.000 ljudi. To je sicer manj kot na prvi dan protestov 17. novembra, ko jih je po vsej državi protestiralo več kot 280.000, a so tokratne demonstracije v Parizu hitro prerasle v izgrede, na katerih so med drugim zažigali avtomobile in plenili trgovine.

Profimedia
Protesti in incidenti se v državi nadaljujejo tudi danes.

Macron si je danes po prihodu iz Argentine ogledal prizorišče ob Slavoloku zmage, ki so ga protestniki poškodovali z grafiti. Pri slavoloku so skušali protestniki tudi prebiti barikade, a se je policija odzvala s solzivcem in vodnim topom.

Profimedia
Francoske oblasti zaenkrat niso izključile možnosti, da bi razglasile izredno stanje.

Francoski predsednik je izgrede obsodil že v Buenos Airesu, ko je dejal, da nasilje ni nikoli odgovor in da tega ne more sprejeti.

Izredno stanje

Francoske oblasti zaenkrat niso izključile možnosti, da bi razglasile izredno stanje in tako preprečile nadaljnje izgrede in nasilje, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Benjamin Griveaux.

"Ni več vprašanje, da vsak vikend postaja ritual nasilja ... To nima več zveze z rumenimi jopiči," je danes dejal Gruveaux v pogovoru za radio Europe 1. Po njegovih besedah je treba premisliti vse možnosti, da se zagotovi javno varnost in red.

Profimedia
Demonstracije so hitro prerasle v izgrede, na katerih so med drugim zažigali avtomobile in plenili trgovine.

Macron se je sicer danes na izrednem zasedanju sestal s premierjem Edouardom Philippom in nekaterimi drugimi člani vlade. A po koncu srečanja ni dal izjav in kot so sporočili iz Elizejske palače, "danes ne bo javno govoril o krizi".

Protesti in incidenti se sicer v državi nadaljujejo tudi danes. Na jugu Francije v bližini mesta Narbonne so protestniki zažgali avtocestno hišico, v bližini Lyona pa so zablokirali avtocesto. Zaradi gneče, nastale ob demonstracijah, je ponoči v prometni nesreči umrl motorist v bližini kraja Arles.

Glede na najnovejše podatke notranjega ministrstva so gasilci ponoči v prestolnici sicer pogasili skoraj 190 požarov, med drugim je zagorelo v šestih stavbah. V izgredih je bilo uničenih več deset avtomobilov.