Prvič

Ptuj dobil županjo

J.P./STA
2. 12. 2018, 19.45
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 19.50
Deli članek:

Na Ptuju je po vseh preštetih glasov na županskih volitvah zmagala Nuška Gajšek.

STA
Štefan Čelan in Nuška Gajšek

Kandidatka SD je po delnih neuradnih izidih dobila 66,9 odstotka glasov. Njen tekmec Štefan Čelan pa je prejel 33,1 odstotka glasov. Gajškova je tako postala edina županja v mestnih občinah, Ptuj pa bo prvič dobil županjo.

Ob tem se je Gajškova iskreno zahvalila vsem Ptujčankam in Ptujčanom, ki so ji zaupali svoj glas, saj "so prepoznali, da Ptuj potrebuje drugačno vodenje".

"Vem, da nam bo v povezovalnem in pozitivnem duhu, kar bo spremljalo moj mandat, uspelo veliko dobrih stvari. Želim si, da bo kvaliteta bivanja naših občank in občanov čez štiri leta boljša," je sporočila nova županja.

Gajškova je kljub drugačnim napovedim anket že v prvem krogu nekoliko presenetljivo osvojila 28 odstotkov glasov in tako za okoli 350 glasov premagala nekdanjega župana Čelana, kar je napovedalo zanimivo bitko vse do konca.

Kampanja minila relativno mirno

Pred drugim krogom je Gajškovo podprl aktualni župan Miran Senčar, ki se je po le enem mandatu odpovedal vnovični kandidaturi.

Kampanja med obema kandidatoma pred drugim krogom je minila relativno mirno in v konstruktivnem vzdušju, oba sta obljubljala tudi povolilno sodelovanje. Tako Lista Štefana Čelana kot SD bosta v novem mestnem svetu imela po šest sedežev, vanj se je uvrstila tudi Gajškova, tako kot Lista Andreja Čuša, ki je za las ostal brez drugega kroga, pomembno vlogo pa bo igrala tudi SDS s petimi svetniki.

Samo dve svetniški mesti v 29-članskem mestnem svetu sta tokrat pripadli Listi za Ptuj nekdanjega župana Senčarja, ki je bila v preteklem mandatu z osmimi svetniki najmočnejša, po ena pa listi Ptuj je naš, NSi, DeSUS in Levici. Oba županska kandidata sta bila pred drugim krogom bolj kot politični koaliciji naklonjena programskemu povezovanju.