Drugi krog

Zmagovalec Arsenovič: Verjamem, da bomo znali skupaj najti pot navzgor za Maribor

G.G./STA
2. 12. 2018, 19.25
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 20.59
Deli članek:

V štabu finalistov, Franca Kanglerja in Saše Arsenoviča, so bili na trnih. Zdaj so lahko že pomirjeni. Po slabih 98 odstotkih preštetih glasov je vse odločeno. Zmagal je Arsenovič. Zbral je 58 odstotkov glasov, Kangler pa 42.

STA
Slavje v ekipi Saše Arsenoviča. Navdušen je tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je po polovici preštetih glasov dejal: "Voljo volivcev je treba spoštovati. Jutri je nov dan v Mariboru in mi gremo naprej. Življenje gre naprej, pred nami so novi izzivi, nove priložnosti. Ta ekipa je v Mariboru dobro izpeljala te volitve, prišli smo v drugi krog, dobili smo deset mandatov v mestnem svetu." Napovedal je še, bo ta ekipa verjetno pripravljala strategijo za evropske in naslednje državnozborske volitve.

"Samo dober poslovodja"

Leto mlajši podjetnik Arsenovič, ki nastopa kot županski kandidat SMC, je svoje podpornike zbral v volilni pisarni, prav tako na Gosposki ulici. Med drugimi sta v njegovem taboru smučarska eminenca Tone Vogrinec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Pred osmimi tedni smo prižgali to iskrico, ki vedno bolj plamti. Verjamem, da bo nocoj pri nas veliko veselje," je dejal Arsenovič, in njegov občutek ga ni varal. "Očitno nam kaže dobro, a ostaja še druga polovica," je bil po nepotrebnem previden.

"Kot športnik sem seveda pričakoval zmago, drugače se ne bi podal v to tekmo. Bilo je zelo naporno, pestro, a zanimivo," je bil že bolj sproščen, ko je bilo znano, da je postal župan. "Zahvaljujem se tudi ekipi, ki je pripomogla k temu, da smo se pokazali v najboljši luči in bo delala tudi naprej z menoj. Zahvaljujem se tudi družini in protikandidatom za relativno pošten boj," je dodal.

Njegova prva naloga bo pogovor z vsemi zaposlenimi na občini in v občinskih podjetjih. "Dragi bodoči sodelavci, upam, da se zavedate, da bom jaz samo dober poslovodja, vi pa boste skrbeli za to, da bo Mariborčanom že kmalu bolje."

"Verjamem, da bomo znali skupaj najti pot navzgor za Maribor," je še dejal, potem ko je v nabito polnem volilnem štabu na Gosposki ulici 3 zadonela pesem We are the champions zasedbe Queen.

V njegovi ekipi so med drugim arhitekt Gregor Reichenberg, prometni inženir Samo Peter Medved, ravnatelj Ivan Lorenčič in kulturna delavka Zora A. Jurič. Pred drugim krogom volitev sta ga med drugim podprli tudi kandidatki Melita Petelin in Alenka Iskra, ki sta iz tekme za župansko mesto izpadli v prvem krogu.

Mediaspeed
Franc Kangler in Saša Arsenovič pred volitvami.

V prvem krogu sta se  Kangler  in Arsenovič znebila tekmecev. Ankete so kazale, da bo rezultat tesen. 52-letni Arsenovič je zbral 38, leto starejši Kangler pa 31 odstotkov glasov med skupno 18 kandidati za župana Maribora. Zadnja javnomnenjska raziskava časnika Večer, objavljena pred nekaj dnevi, pa je pokazala za 1,6 odstotne točke boljši rezultat Kanglerju.

Tekmeca bosta ostala tudi po volitvah, saj sta bila oba izvoljena v mestni svet. Arsenovičeva neodvisna lista ima s SMC 14 glasov, Kanglerjeva NLS pa z SDS 13 glasov v 45-članskem mestnem svetu. Medtem ko se večina drugih članov nove sestave mestnega sveta nagiba k Arsenoviču, bo imel Kangler premoč na ravni mestnih četrti in krajevnih skupnosti, saj ima v tamkajšnjih svetih daleč največ svojih predstavnikov.