Slovenj Gradec

Za Časa se je iztekel čas

J.P.
2. 12. 2018, 20.42
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 20.53
Deli članek:

V Mestni občini Slovenj Gradec se je volilni dvoboj med dosedanjim županom Andrejem Časom in direktorjem občinskega zavoda Spotur Tilnom Kluglerjem končal z zmago slednjega. Po neuradnih izidih je prejel 51,92 odstotka glasov, Čas pa 48,08 odstotka.

STA
Dosedanji župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas

"Kar si je Slovenj Gradec želel, to je Slovenj Gradec dobil," je v prvi izjavi dejal Klugler.

"Obljubim, da bomo šli s polno paro naprej, tako kot smo šli skozi celotno kampanjo," je ob množici podpornikov v prvi izjavi za medije dejal 42-letni Klugler in dodal, da je danes dan za veselje in slavje. Kot je še dejal, je mogoče pričakoval kakšen odstotek več, a da je trenutno pomembna le zmaga.

Napovedal je, da bodo začeli z ekipo že jutri razmišljati o tem, kako peljati Slovenj Gradec med "top deset slovenskih občin". Najprej bo sicer opravil primopredajo z dosedanjim županom, nato pa se lotil razvojno naravnanega proračuna.

Ocenjuje, da novi mestni svet sestavljajo "odlični ljudje". Napovedal je, da člane mestnega sveta ne bo delil na svoje podpornike in tiste, ki ga doslej niso podpirali, ampak pravi, da morajo združiti moči za naprej in delati za Slovenj Gradec.

STA
Tilen Klugler

Volilna udeležba je bila danes skoraj 58-odstotna, kar je nekaj manj kot v prvem krogu, ko je bila 63,8-odstotna.

Klugler je največ glasov dobil tudi v prvem krogu pred dvema tednoma, ko so bili županski kandidati štirje. Takrat je zanj glasovalo 47,7 odstotka vseh volivcev, ki so volili. Čas je v prvem krogu prejel 33,7 odstotka glasov.

Tako Klugler kot Čas sta županski kandidaturi vložila s podpisi volivcev. Kluglerja so že pred prvim krogom podprle stranke SD, DeSUS in SMC ter listi Povezujemo za Slovenj Gradec! in Lista Borisa Raja. Dodatno je pred drugim krogom volitev na svojo stran pridobil še SLS, podporo mu je izrazil občinski odbor te stranke.

Časa, ki je občino vodil zadnjih šest let, pa je prvotno podprla Slovenjgraška lista za mesto in podeželje, pred drugim krogom pa so ga podprli še slovenjgraški občinski odbori strank LMŠ, SNS in SDS, dobil je tudi podporo NSi.

V znamenju besednih dvobojev

Volilna kampanja je že pred prvim krogom potekala predvsem v znamenju besednih dvobojev med Časom in Kluglerjem, v zadnjih dveh tednih pa se je to še stopnjevalo. Veliko je bilo tudi nizkih udarcev in po Časovih besedah podtikanj. Mnogo je bilo v Slovenj Gradcu tudi soočenj, predvsem Klugler je kampanjo vseskozi vodil po terenu, Čas jo je v tem smislu okrepil pred drugim krogom, oba pa sta bila zelo aktivna tudi na družbenih omrežjih.

Za 25-članski mestni svet v Slovenj Gradcu se je na letošnjih lokalnih volitvah potegovalo 14 list, glede na odločitev volivcev pa ga bo sestavljalo 12 list. Največ mest, skupno po pet, sta dobili Slovenjgraška lista za mesto in podeželje in stranka SD, tri svetnike bo imel DeSUS, po dva svetnika SDS, lista Povezujemo za Slovenj Gradec! ter Lista Andreja Breznika. Po enega svetnika pa bodo v mestnem svetu imeli SLS, NSi, Lista Borisa Raja, LMŠ, povratnica v mestni svet SNS in stranka SMC, ki pa je v primerjavi s prejšnjim mestnim svetom izgubila največ mest, to je tri.

Liste in stranke, ki so pred drugim krogom podprle Kluglerja, skupaj tvorijo 13 svetniških mest. Podporniki Časa pa deset. Nosilec Liste Andreja Breznika je bil v prvem krogu tudi kandidat za župana in je prejel 15,4 odstotka vseh glasov. Pred drugim krogom pa je Breznik svojim volivcem izbiro prepustil in se ni postavil na nobeno stran.