Tesno

Bržan napovedal jutrišnji dan pod svobodnim soncem, razlike le 12 glasov

J.P./STA
2. 12. 2018, 21.27
Posodobljeno: 2. 12. 2018, 22.50
Deli članek:

Na volitvah v Kopru bo šlo za las, po podatkih občinske volilne komisije je namreč razlika med Alešem Bržanom in Borisom Popovičem le 12 glasov, potem ko so prešteli še glasove s predčasnega glasovanja.

STA
Aleš Bržan

V torek ob 12. uri bodo prešteli še glasove, prejete po pošti, in očitno bodo šele ti dokončno pokazali, kdo bo vodil Koper prihodnja štiri leta.

Volivci so se očitno odločili, da se začne v naši občini delati drugače, je po večini preštetih glasov, ki mu napovedujejo tesno zmago pred Borisom Popovičem, dejal kandidat za koprskega župana Aleš Bržan. "Če je to to, potem lahko rečem, da bo za marsikoga jutrišnji dan, čeprav je napovedan dež, pod svobodnim soncem," je dodal.

"Delali smo na tem, verjeli smo, zato ker smo morali, ker je bil skrajni čas, da se to zgodi," je Bržan še ocenil v enem redkih premorov med številni čestitkami in izrazi zahvale v njegovem štabu. Kot je napovedal, bo v prihodnje delal za to, da upraviči voljo volivcev.

V Kopru se je volitev udeležilo 59,43 odstotka volivcev, kar je več kot v prvem krogu. 

Na vprašanje, ali je bil tokratni rezultat nekakšen čudež, je Bržan odvrnil, da so naredili čudež že s tem, da so prišli do sem. "Od tega dne dalje pa bomo začeli delati še vse ostalo, da se čudeži dejansko začnejo dogajati za prav," je dodal.

Novi župan je še ocenil, da bo treba zdaj nekoliko pomiriti občane, saj je prihajalo do kreganja celo znotraj družin, kar ni dobro. "Začnimo delati neko skupnost, začnimo delati nekaj, kar bo dobro za celotno družbo. Mislim, da je to prvi val družbenih sprememb ne samo v Kopru, ampak tudi malo širše v Sloveniji," je še dejal Bržan.

Bržanovega programa ne pozna

Popovič je že priznal poraz in čestital Bržanu. "Če imajo končne podatke, se mu zahvaljujem," je dejal Bržan. Dodal je, da sam rezultatom ne sledi več in bo počakal do konca, ob tem pa je priznal, da je napet. "Upam pa na končno veselje," je še povedal.

STA
Boris Popovič

"Mi bomo konstruktivna opozicija v mestnem svetu, ne bomo klasična opozicija. Skrbeli bomo za to, da se upošteva vse prebivalce Mestne občine Koper, tako tiste, ki so dali glas za zmagovalca, kot za tiste, ki so dali glas nam ali na volitve sploh niso prišli - kot smo delali teh 16 let. Trudili se bomo, da se bo v mestnem svetu delalo v dobro prebivalcev in obiskovalcev Kopra. V teh 16 letih je bilo ogromno narejenega v Kopru in skrbeli bomo, da se bo Koper še naprej razvijal," je napovedal Popovič. 

Kot je še povedal, ne pozna Bržanovega programa, upa pa, da bodo čim prej izvedeli, kaj se bo delalo, kakšne načrte imajo. "Da vidimo, kje jim lahko damo roko. Ne bomo jih ovirali. Če pa bomo videli, da gre to v neko drugo smer, ki lahko Koper spet pahne nazaj, bomo reagirali," je še napovedal odhajajoči župan Popovič. Vsem svojim podpornikom in volivcem se je zahvalil za glasove.

Čestitke kdaj drugič

Odhajajoči župan je ob glasnih ovacijah in ploskanju svojih podpornikov ocenil, da je s svojo ekipo v 16 letih Koper spremenil v pravljično mesto. Izrazil je upanje, da bo tudi nova vladajoča ekipa "čuvala dosežene rezultate" in jih še izboljšala.

Kampanjo je sicer ocenil kot nekorektno in nekorektnosti pripisal "ozadju" njegovega protikandidata ter medijev, ki da so ga preveč napadali.

Na vprašanja novinarjev je Popovič pojasnil, da danes še ne bo šel čestitat Bržanu za zmago, saj bodo v njegovem volilnem štabu nocoj "žurali", temveč bo to storil v prihodnjih dneh.

Kot je povedal, je bil pripravljen na obe možnosti ob nocojšnjem drugem krogu volitev. "Bil sem pripravljen na še en županski mandat, čeprav sem bil na sendvičih vsak dan. Sem pa pripravljen na podjetniško prihodnost, kot znam. Prepričan sem, da bom uspešen, nameravamo na novo zaposliti kar nekaj ljudi. Energije imam dovolj," je še dodal.

Razdeljen na pol

Koper je po njegovi oceni sicer razdeljen na pol, volitve pa se niso izšle v njegovo korist tudi zaradi medijev, ki da so "peljali mantro" njegovih protikandidatov.

Ob tem je bil kritičen do obljub protikandidatov, na primer o ureditvi kanalizacije v zaledju Kopra, kar da ni izvedljivo čez noč, kot so obljubljali, in da se bodo zdaj znašli pred obvezo izpolnitve te obljube.

Posvaril pa je tudi pred možnostjo novih referendumov za odcepite od Mestne občine Koper, kajti po njegovih navedbah bo "težko držati mesto in podeželje skupaj". "Naša občina je neustavna in lahko pride do tega," je še dodal.