Kot je Fakin pojasnil v izjavi za medije, je bilo letos v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana operiranih 86 otrok, od tega 18 v tujini, ravno te dni pa je enega otroka operirala čisto domača ekipa. Fakin dolgoročno rešitev problema otroške srčne kirurgije, ki se je, kot je spomnil, razvijal 15 let, namreč vidi v domačih strokovnjakih. "UKC ima kar nekaj tujih strokovnjakov, izšolati pa je treba domačo ekipo, kar pa seveda ne gre čez noč," je opomnil.

Priznal je, da je bilo pri reševanju otroške srčne kirurgije nekaj zapletov, in napovedal sestanek z vodstvi ljubljanskega UKC in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), na katerem si bodo "povedali, kako mislimo to dolgoročno operativno postaviti". Po Fakinovih besedah se v času med počitnicami niso uspeli dogovarjati, spomnil je tudi, da je ljubljanski UKC videl precej nevarnosti v predlogih NIOSB. "Zdaj je čas, da se usedemo," je poudaril.

samo fakin
STA
Samo Fakin

Veseli ga tudi, da je na to temo sklicana izredna seje odbora za zdravstvo. Kot je dejal, si bodo vsi končno lahko povedali, kaj si mislijo. "Prilivanje olja na ogenj, kot se je danes zgodilo, nima nobenega smisla. V ospredju mora biti varnost otrok in dolgoročnost tega programa ter da znanje ostane v Sloveniji," se je odzval na današnje pojasnila poslanke SDS Jelke Godec glede sklica izredne seje odbora. Godčeva je med drugim še dejala, da agonija otroške srčne kirurgije v Sloveniji prehaja "dobesedno v kriminalno dejanje". Seja odbora bo v petek, 16. novembra.

Kratkoročna rešitev je po Fakinovih besedah enostavna - ukinitev otroške srčne kirurgije in zdravljenje bolnikov v nekem tujem centru, a bi to bilo trikrat dražje in bi pomenilo dolgoročno okrnjenje medicinske stroke. A so se strokovnjaki kliničnega centra odločili, da se to ne bo zgodilo. "Vložili bodo vse napore, da bi tak center dolgoročno ostal pri nas," je še dodal minister.

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, je Fakin odgovoril, da bilo preprosto preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojen zavod, saj mora po njegovi besedah v vsakem primeru sodelovati z drugimi oddelki. Napovedal je, da bodo odločitev glede inštituta sprejeli v prvem tednu decembra.

Fakin še ni prebral poročila enega od tujih kirurgov, ki je poleti v Slovenijo prišel v organizaciji NIOSB, v katerem je zabeleženih precej pomanjkljivosti v programu kliničnega centra. Poudaril je, da ni tak strokovnjak, da bi ga znal oceniti, zagotovil pa je, da bodo poskrbeli za ustrezno varnost bolnikov.

Vprašanje zdravstvene oskrbe najmlajših s srčnimi boleznimi je zaznamovalo že dogajanje v sredo, ko sta se na zdravstvenem posvetu z ostrimi besedami soočila generalni direktor ljubljanskega UKC Aleš Šabeder in predsednik sveta NIOSB Igor Gregorič. Slednji je ocenil, da se je stanje programa otroške srčne kirurgije v zadnjih štirih letih še poslabšalo in je katastrofalno. Gregorič mu je očital demagogijo in ga okrcal, da že pol leta zavrača kakršnekoli pogovore o odnosu med kliničnim centrom in inštitutom pri vprašanju otroške kardiokirurgije. Po besedah Šabedra so se z vodstvom NIOSB sicer še naprej pripravljeni pogovarjati in iskati rešitve.