razžalitev

Policija se je opravičila Jelinčiču

STA/B.K.
8. 11. 2018, 17.58
Posodobljeno: 8. 11. 2018, 17.59
Deli članek:

Policija je preklicala vabilo predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču na zaslišanje zaradi domnevno spornih izjav o Levici in se mu opravičila.

STA
Zmago Jelinčič

Ugotovili so, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo. V takem postopku policija nima pristojnosti.

Policisti so tudi prijavitelja, poslanca Levice Franca Trčka, obvestili, da gre za pregon na zasebno tožbo. V Levici so povedali, da se bodo o morebitnih nadaljnjih korakih še odločili.

Jelinčiču je bilo vabilo na zaslišanje poslano kot osumljencu kaznivega dejanja razžalitve po 158. členu kazenskega zakonika, in sicer za 15. november.

Kot so danes za STA sporočili s policije, je v. d. generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar takoj po seznanitvi z omenjenim primerom odredila strokovni nadzor, v katerem preverjajo celoten postopek. "Na podlagi ugotovitev strokovnega nadzora, ki še intenzivno poteka, bomo v nadaljevanju zaradi strokovnih napak tudi ustrezno ukrepali," so napovedali.

Iz do sedaj znanih podatkov po navedbah policije kaže, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, ki se ugotavlja v postopku, katerega sproži zasebni tožilec, oziroma za kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo. V takem postopku policija nima pristojnosti.

Zato so policisti v sredo Jelinčiču poslali pisno opravičilo oziroma obvestilo, da je vabilo na zaslišanje preklicano. V sredo so ga iz istega razloga policisti tudi iskali. Kot je Jelinčič povedal na današnji novinarski konferenci, sta ga v sredo res obiskala policista, vendar ni želel govoriti z njima in je zahteval pisno obvestilo.