Dentalni turizem

K zobozdravniku: čez mejo res hitreje, bolje in ceneje?

Ž. K. / Novice Svet24
4. 6. 2018, 19.50
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 10.11
Deli članek:

Popravilo zob ni samo precej neprijeten opravek, ampak zna biti tudi precej drago. Ni malo Slovencev, ki se, ko so potrebni večji posegi, odpravijo v tujino.

Profimedia
Kljub nižjim cenam večina tujih zobozdravnikov dela z najsodobnejšo opremo.

Slovenci smo se na področju zobozdravstva že dodobra navadili, da ni nič zastonj. Če želite imeti lepe zobe, je treba seči v denarnico. Če želite krasen nasmeh takoj, boste morali v denarnico seči zelo globoko. Ali pa se odpraviti v tujino. Na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) najdemo podatek, da je čakalna doba za poseg na področju oralne kirurgije, kamor spadajo tudi operacija dlesni in vstavitve zobnih implantatov, v povprečju 173 dni ali, če zaokrožimo, pol leta. V nekaterih ambulantah pacienti čakajo tudi več kot eno leto. Trenutno na poseg v Sloveniji čaka več kot 5500 ljudi.

Slovenski strokovnjaki opozarjajo, da je cene v zobozdravstvu težko primerjati, predvsem zaradi različne kvalitete materialov, ki jih posamezen zobozdravnik uporablja. 

Po nasmeh v tujino

Del teh bo najbrž poskušal svoje težave rešiti prej. Bodisi v naši državi bodisi v tujini. Ljudje izbirajo predvsem države nekdanje skupne domovine, kjer so posegi praviloma cenejši. Slovenci se glede na dostopne podatke in ponudbo, ki je v slovenskem jeziku dostopna na spletu, najraje odpravljamo na Hrvaško, v Srbijo, Bosno in celo v Bolgarijo. Ponudba dentalnega turizma je pestra, a težko primerljiva. Večina zobozdravnikov cen ne želi objavljati javno, saj je vsaka stranka svoja zgodba. Tudi nivo storitev in kvaliteta materialov sta različna. Kar zadeva izkušnje strank, pa najdemo tako tiste, ki so nad storitvami superzadovoljni, kot take, katerih življenje se je zaradi dentalnega turizma spremenilo v nočno moro.

Impantat: 600-850 € (SLO), 500-700 € (HR)

All on 4: 4600-7500 € (SLO), 3600-5200 € (HR)

Zobni aparat (ena čeljust): 1000-1500 € (SLO), 800-1300 € (HR)

Slaba plat

Da so dentalne storitve južno od naše meje cenejše, priznavajo tudi naši zobozdravniki. Tudi o kakovosti opravljenih ne izražajo dvoma. A opozarjajo, da je vsak primer specifičen in da so pred obsežnimi rehabilitacijami običajno potrebne predpriprave, kar zahteva svoj čas in več obiskov za vzpostavitev zdravega stanja obzobnih tkiv. Svoj čas potrebuje tudi rehabilitacija, izjemno pomembna pa je faza vzdrževanja in rednih kontrolnih pregledov. Ti so nujno potrebni, tudi če gre za umetne zobe ali implantate. O tem, kako pomembna okoliščina je geografska oddaljenost, če se pojavijo zapleti, ni treba izgubljati besed.

Dopust ali trpljenje?

Številni tuji zobozdravniki turistični del ponudbe jemljejo izjemno resno in imajo svoje ordinacije v znanih turističnih krajih ali pa ob zobozdravstvenih storitvah ponujajo vsaj bolj ali manj luksuzno namestitev. Ena najbolj znanih klinik, ki ima sedež v Varaždinu, izpostavo pa je odprla tudi v naši Vinici, gostom iz tujine tako ponuja luksuzni apartma oziroma pakete, ki vključujejo bivanje v toplicah, tako slovenskih kot hrvaških. Pri tistih, ki dajo veliko na ugodje, je zelo priljubljena tudi klinika v Vodicah, ki deluje v sklopu luksuznega hotela.