Vozniško dovoljenje

V Saudovi Arabiji po novem vozijo tudi ženske

STA/B.K.
4. 6. 2018, 18.27
Posodobljeno: 4. 6. 2018, 18.28
Deli članek:

Savdska Arabija je danes začela izdajati vozniška dovoljenja ženskam, poročajo tuje tiskovne agencije. "Prva skupina žensk je danes prejela savdska vozniška dovoljenja," je poročala savdska tiskovna agencija. Gre za korak pred ukinitvijo prepovedi vožnje avtomobila za ženske, predvideno za 24. junij.

Reuters
Ženske v Saudovi Arabiji.

Generalni direktorat za promet je začel mednarodna vozniška dovoljenja, ki jih v islamski kraljevini priznavajo, nadomeščati s savdskimi dovoljenji. Ženske, ki so za to zaprosile, so morale opraviti "praktičen preizkus". Koliko vozniških dovoljenj so izdali, niso pojasnili.

Savdska Arabija je še edina država na svetu, ki ne pusti ženskam za volan. Več žensk je bilo celo zaprtih zaradi nespoštovanja prepovedi vožnje.

Ukrep, da bodo ženske lahko same vozile avtomobil, je del velikega reformnega procesa, ki ga je zagnal savdski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman.

Konservativna država na Arabskem polotoku sicer ohranja številne druge zelo stroge omejitve za ženske. Te za številne dejavnosti - od potovanja do šolanja - potrebujejo dovoljenje moškega člana družine. To je lahko oče, mož ali brat.