Frančišek

Vatikan interveniral v Nemčiji: obhajila za protestante ne bo

STA/B.K.
4. 6. 2018, 17.13
Posodobljeno: 4. 6. 2018, 17.15
Deli članek:

Papež Frančišek je posegel v spor med katoliškimi škofi v Nemčiji glede tega, če imata v zakonskih zvezah, ki jih sestavljata katoliški in protestantski partner, pravico do prejemanja obhajila oba.

Profimedia
Papež Frančišek

Tovrstno pravico je namreč po desetletjih pogovorov potrdila večina nemških škofov, a je papež sedaj odločil proti objavi novih smernic.

Papež je prišel do zaključka, da dokument z novimi smernicami, ki ga je pripravila nemška škofovska konferenca, "ni zrel za objavo", katoliški časnik Tagepost danes povzema pismo iz Vatikana predsedujočemu škofovski konferenci, kardinalu Reinhardu Marxu. Tiskovna predstavnica Vatikana je potrdila pristnost pisma, ni pa razkrila vsebinskih podrobnosti.

Odločitev Vatikana naj bi po pričakovanjih izpadla kot kljubovanje tako Marxu kot večini nemških škofov. Tamkajšnja škofovska konferenca je namreč konec februarja po več desetletjih razprave s tričetrtinsko večino odločila, da bi lahko v določenih primerih v mešanih zakonih evharistijo prejel tudi zakonec protestantske veroizpovedi.

Konferenca je takrat tudi odločila, da se pripravi ustrezen dokument z novimi smernicami, ki bi ga razdelili po katoliških cerkvah v Nemčiji. Ta še ni bil objavljen, je pa škofovska konferenca nazadnje konec aprila razpravljala o njegovi vsebini.

Papež je sedaj s svojo določitvijo njegovo objavo zadržal, kar naj bi bilo pogodu zlasti kölnskemu nadškofu in kardinalu Rainerju Marii Woelkiju in šestim drugim škofom. Prav oni so namreč v Vatikanu vložili pritožbo na odločitev nemške škofovske konference.